Toskanska Schiacciata

Schiacciata je jedna vrsta  toskanske pogače ili focaccia  koja se peče u tavi u ovoj varijanti od krumpira .Jako jednostavno seljačko jelo koje možete raditi i od ostatka pire krumpira od ručka/ ako nije previše rijedak /i uz salatu imate finu večeru .Nadjenuti je možete raznim vrstama salama i sirom po ukusu.  

SASTOJCI
Tijesto:
400g krumpira/kuhan i zgnječeni
150g brašna /po potrebi i malo više
sol,papar
2žlice ribanog parmezana
1 jajeNadjev:
100g šunke salame po ukusu
100g sira narezan na šnite/fete
2 žlice maslinovog ulja za tavu
10-tak listova bosiljakPRIPREMA
1. U zdjelu stavite kuhani oguljeni i zgnječeni krumpir ,dodate sve ostale sastojke za tijesto pa zamiješajte tijesto koje se ne lijepi.

2. Pripremite tavu za pečenje// 22cm//tako da uzmete tavu debljeg dna premažete je maslinovim uljem.Raširite pola tijesta na tavu tako da lagano podignete stjenke.Stavite narezanu šunku potom sir a potom opet šunku ako vam je ostalo još sira i šunke složite u slojevima na izmjenično dok sve ne potrošite ,između moežete staviti i listove svježeg bosiljka..Pokrijete sa ostatkom tijesta ,dobro zalijepite krajeve ,pa lagano premažete maslinovim uljem

3. Stavite tavu na srednju vatru .Pečete 15 min.poklopljeno ,okrećući svaku 5 min.Da bi vam bilo lakše uzmite plitki ravni poklopac ili tanjur pa pažljivo okrečite prvo na poklopac a potom vratite u tavu ,radite sve to sa krpama,ako ste spretni možete okrenuti i sva dvije ravne žlice za palačinke .

4. Pustite da se malo ohladi, narežite na trokute.

Izvor: coolinarika.com