![]() |
pravim ih godinama po istom receptu |
SASTOJCI
10 kg cvenih mesnatih paprika -
3 litra vode
1,5 litara alkoholnog octa
50 gr veća kesica bibera u zrnu
12 jušnih žlica šećera
7,5 jušnih žlica soli
3 dl ulja
PRIPREMA
1. Paprike oprati,osušiti i izfiletirati.
2. U prikladnoj (široj) teči uzavriti vodu,alkoholni ocat,ulje sol,biber,šećer.
Kad je uzavrilo staviti paprike - količinu da ih tekućina prekrije.Pričekati da opet provre i kuhati ih 20-tak sekundi.Prikladnom rešetkom vaditi paprike i stavljati ih u posudu sa strane.Postupak ponavljati dok se ne utroši sva količina paprika...znači..staviti paprike,pričekati da proključa,kuhati 20-tak sekundi i vaditi...
3. Čekati da se ohlade i paprike i tekućina u kojoj su se kuhale.
4. Oprane staklene tegle,sterilizirati na 100C cca pola sata,slagati u njih po visini filete parika,ne pretrpavati.
Malim tankim dašćicama složenim u obliku "X" lagamo pritisnuti paprike pa naliti ohlađenu tekućinu do vrha tegle.Zatvoriti poklopcem i odložiti na tamnije i hladnije mjesto do upotrebe.
Izvor: coolinarika.com