Potrebno je
I klasa paprike
eksencija
ulje
so
secer
bijeli luk
persun
PRIPREMA
1.
Kolicinu paprika cete odrediti sami, a onda i ostalo.
2.
Pripremiti bijeli luk tako sto ga treba ocistiti i sitno isjeckati.
3.
Dosta persuna ocistiti i takodje sitno isjeckati.
Pripremiti ciste tegle.
U posebne posudice nasuti so,secer,ulje,eksenciju i vec pripremljen persun i bijeli luk.
Paprike oprati,obrisati i ocistiti od sjemena.Redati u pleh i peci samo dok malo ne omeksaju.Mozda je potrebno jednom ih okrenuti ukoliko su dobro mesnate.Ne smiju priplanuti,znaci ostaju iste boje i kozica se NE odvaja.
Znaci jako je vazno je da se ne prepeku,potrebno je samo da omeksaju jer ce jos omeksati kada se spuste u tegle.
4.
Izruciti pecene paprike u vecu posudu i nasoliti ih.Ako je neka paprika posebno velika nju jos dosoliti iznutra.Vruce paprike redati u toplu (malo zagrijati) teglu sve dvije po dvije (a za to vrijeme staviti na pecenje drugi pleh paprika) Redati paprike u teglu na ovaj nacin:
5.
dvije parike
+prstohvat soli
+dva prstohvata secera
+bijeli luk
+persun
+kasicica eksencije
+2 kasicice ulja
6.
...i tako redom dok se ne utrosi.Pomalo pritiskati svaki red, ostaviti poklopljenu teglu na toplom i cekati sledecu turu paprika.Malo pritisnuti pa ponovo redati dok se tegla ne napuni.
7.
Pred kraj dva reda paprika ne soliti i ne stavljati eksenciju nego kad se zavrsi punjenje, pritisnuti pritiskivacem, probati sok koji su paprike pustile pa ako vam se dopada ne treba nista dodavati, ukoliko volite kiselije ili slanije dodajte sto mislite da nedostaje.Meni uglavnom nije potrebno, ta vodica bude mi bas po mjeri, nekako sladi.
8.
Tegle dobro zatvoriti, ja ispod poklopca stavim i celofan i ostavim u deku da odstoje 24 sata.
http://www.coolinarika.com/