Sam miris koji se kuhinjom siri dok se peku je dovoljan znak da su kiflice prelepe…a kada ih probate, bicete iznenadjeni njihovom mekocom i lakocom…mirisu na putar, na mleko...
SASTOJCI
Za testo:
• 1 svež kvasac
• 0.5 dl mlake vode
• 2.5 dl mlakog mleka
• 600 g brašna
• 100 g maslaca
• 50 g šećera
• 1 jaje
• 1 kašičica soli
Za premazati kifle:
• 2 kašike hladnog mleka
• 1 žumance
PRIPREMA
Otopiti kvasac u mlakoj vodi. Otopiti maslac u mlakom mleku. Pomešati brašno, šećer, so, jaje, vodu s kvascem i mleko s maslacem.
Izvor: www.coolinarika.com
SASTOJCI
Za testo:
• 1 svež kvasac
• 0.5 dl mlake vode
• 2.5 dl mlakog mleka
• 600 g brašna
• 100 g maslaca
• 50 g šećera
• 1 jaje
• 1 kašičica soli
Za premazati kifle:
• 2 kašike hladnog mleka
• 1 žumance
PRIPREMA
Otopiti kvasac u mlakoj vodi. Otopiti maslac u mlakom mleku. Pomešati brašno, šećer, so, jaje, vodu s kvascem i mleko s maslacem.
Mutite nastavcima za testo dok se sastojci dobro ne sjedine. Dobije se vrlo meko, svilenkasto testo. Pokriti krpom i pustiti da se diže oko sat vremena, ili dok mu se volumen ne udvostruči.
Radnu površinu posuti brašnom, na nju istresti testo, sasvim nežno ga premesiti. Podeliti testo na 12-15 kuglica. Kuglice rukom razvući u nepravilne oblike i zarolati ih u kiflice.
Složiti ih u pleh na pek papir, ostaviti ih da narastu. Svaku kiflicu premazati umućenim hladnim mlekom i žumancem. Peći na 230 C oko 10 minuta. Pecivo je jako mekano i ukusno, idealno za mazanje marmeladom ili nutellom.
Savet:
Ako hoćete slane kifle umesto 50 g šećera, stavite samo 1 kašiku šećera, a malo više soli :)
Izvor: www.coolinarika.com