Lješnjak je najbolje grickati u svježem stanju. Veoma je zastupljen u kulinarstvu, a neke poslastice su nezamislive bez pečenog sjeckanog ili mljevenog lješnjaka. |
Kora:
8 bjelanaca
8 kašika šećera
250 g mljevenih lješnjaka
30 g sjeckanih lješnjaka
1 kašika brašna
Fil:
8 žumanaca
2 jaja
300 g šećera
100 g bijele čokolade
250 g margarina
100 g sjeckanih suhih smokava
50 g sjeckanih suhih kajsija
Glazura:
150 g bijele čokolade
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti sjeckanim lješnjacima. Pjenasto umutiti bjelanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Dodati mljevene lješjake, promješati i ravnomjerno rasporediti po tepsiji.
Ispeći dvije kore u renri zagrijanoj na 180*C, oko 25 minuta. Umutiti jaja, žumanca i šećer, sve dok se masa ne udvostruči i ne pobjeli. Staviti u šerpu, zagrijati na tihoj vatri, dodati 100 g bijele čokolade i kuhati dok se ne rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Pjenasto umutiti margarin, dodati ohlađen krem u dobro umutiti.
Dodati isjeckano suho voće, lagano promješati i sjediniti. Jednu koru prevrnuti na tacnu tako da lješnjaci budu gore, premazati filom i preklopiti drugom prevrnutom korom. Rastopiti bijelu čokoladu sa malo ulja i glazurom premazati tortu. Dekorisati umućenom pavlakom… i uživati u ukusu :)