![]() |
Jednostavan
i iznenađujuće ukusan kolač, sa neobičnim nadevom koji mu daje svežinu... |
Sastojci
- 4
žumanca
- 200
gr šećera
- 2 dl vode
- 1,5 dl ulja
- 200 gr brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 4 kašike kakao 4 belanceta umućena u čvrsti sneg
za premazivanje
·
4-5
kašika pekmeza od kajsija
·
2
dl kisele pavlake
za glazuru
·
60
gr čokolade za kuvanje
·
1 kašika ulja
1 kašika mleka
Priprema
Žumanca umutiti
sa šećerom, dodati vodu i ulje i mikserom još malo promešati.
U umućena
žumanca dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati mikserom.
U smesu pažljivo
dodati sneg od belanaca, sjediniti, pa sve sipati u pleh dimenzija 40x30 cm ,
poravnati i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeno testo
izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se ohladi.
Hladno prerezati
na pola, pa jednu polovinu premazati sa 4 kašike pekmeza od kajsija,
a preko toga
namazati malo razmućenu kiselu pavlaku. Preklopiti drugim delom testa.
Odozgo sasvim
tanko naneti 1 kašiku pakmeza od kajsija.
Glazuru
pripremiti tako što će se čokolada, ulje i mleko rastopiti i dobro promešati da
se dobije glatka i ujednacena masa. Preliti preko kolača.
Posluživanje
Ohlađen kolač
seći na željene parčiće i služiti sa ili bez šlaga. Odličan je nedeljni kolač,
a može u nekim situacijama da zameni tortu.