Sastojci
kora za pitu :
šolja od 250 ml.
1 puna šolja do
vrha brašna
1 jaje
1 žličica prašak za pecivo
80 gr. maslaca ili margarina
3 žlice šečera
Nadjev:
500 gr. sviježi sir ( nije bitno dali je
grudvast ili pasiran)
3/4 šolje šečera
3 žumanjca
1 žlica pšeničnog zdroba (griz)
100 gr. kiselo vrhnje
1 vanilin šečer
Šlag:
4 bjelanca ( 1 žumanjak vam ostane viška)
100 gr. šečera u prahu
2 žlice vode na sobnoj temperaturi (mlačna)
Priprema
Od sastojaka za
tijesto zamjesite prhko tijesto, lijepo ga izmjesite da postane glatko, ovijte
u plastičnu foliju i stavite na 30 min u frižider.
Pečnicu sagrejte
na 180 stepeni, upotrebite model za tortu koji ima prečnik 23 cm.
Izrežite od papira
za pečenje veči krug od modela.
Kad je tijesto
spremno,promjesite ga među rukama i
stavite ga na papir na sredinu i rukama ili valjarem razvucite da bude
veći od dna jer mora da stoji u nekoj visini i na zidove modela za da vam
nadjev ne isteče.
Sastojke za nadjev
stavite u multi praktik i sve zajedno izmiksajte da dobijete glatku
smjesu.Izlijte ovu smjesu na tijesto, poravnajte ga i pecite 35 min.
5 min pred krajem
pečenja izmiksajte bjelanca u cvrsti snijeg, dodavajte postepeno šečer i 2
žlice vode dok ne postane čvrsto i kad ga okrenete na glavu da vam ne
padne he he.
Izvadite pitu i
špatulom ili žlicom rasporedite snijeg odozgo i lepo poravnajte.Pecite još 12
min ( držite se tačno minutaže ako želite da se pokažu anđeoske suze na
površini kolača).Snijeg mora da dobije svijetlo krijemastu boju kao na slici.
Izvadite pitu(
kolač) i ostavite da se ohladi u neki hladniji hodnik ili prostoriju.Pred
krajem kad je pita mlačna prebacite je u frižider i ohladite je do kraja( u toku
hlađenja se naprave na površini kapljice u vidu suza, zato se ovaj kolač tako
zove).
Izvor: www.coolinarika.com