ANĐEOSKE SUZE KOLAČ

Prelepa pita ali kolač kako želite ga nazovite.Ovaj kolač je veoma popularan ovde kod nas i dosta je raširen .Recept mi je posudila gospođa Ljuljak i hvala joj na tome.Specifičan je po tome što na vrhu kolača pojave se zlatne kapljice od kondenzacije kad se kolač ohladi ,koje ih nazivaju "Anđeoske suze".
Sastojci
kora za pitu :
šolja od 250 ml.
1 puna šolja do vrha brašna
 1 jaje
 1 žličica prašak za pecivo
 80 gr. maslaca ili margarina
 3 žlice šečera

Nadjev:
 500 gr. sviježi sir ( nije bitno dali je grudvast ili pasiran)
 3/4 šolje šečera
 3 žumanjca
 1 žlica pšeničnog zdroba (griz)
 100 gr. kiselo vrhnje
 1 vanilin šečer
Šlag:
 4 bjelanca ( 1 žumanjak vam ostane viška)
 100 gr. šečera u prahu
 2 žlice vode na sobnoj temperaturi (mlačna)

Priprema
Od sastojaka za tijesto zamjesite prhko tijesto, lijepo ga izmjesite da postane glatko, ovijte u plastičnu foliju i stavite na 30 min u frižider.
Pečnicu sagrejte na 180 stepeni, upotrebite model za tortu koji ima prečnik 23 cm.
Izrežite od papira za pečenje veči krug od modela.
Kad je tijesto spremno,promjesite ga među rukama i  stavite ga na papir na sredinu i rukama ili valjarem razvucite da bude veći od dna jer mora da stoji u nekoj visini i na zidove modela za da vam nadjev ne isteče.
Sastojke za nadjev stavite u multi praktik i sve zajedno izmiksajte da dobijete glatku smjesu.Izlijte ovu smjesu na tijesto, poravnajte ga i pecite 35 min.
5 min pred krajem pečenja izmiksajte bjelanca u cvrsti snijeg, dodavajte postepeno šečer i 2 žlice vode dok ne postane čvrsto i kad ga okrenete na glavu da vam ne padne  he he.
Izvadite pitu i špatulom ili žlicom rasporedite snijeg odozgo i lepo poravnajte.Pecite još 12 min ( držite se tačno minutaže ako želite da se pokažu anđeoske suze na površini kolača).Snijeg mora da dobije svijetlo krijemastu boju kao na slici.
Izvadite pitu( kolač) i ostavite da se ohladi u neki hladniji hodnik ili prostoriju.Pred krajem kad je pita mlačna prebacite je u frižider i ohladite je do kraja( u toku hlađenja se naprave na površini kapljice u vidu suza, zato se ovaj kolač tako zove).