DOMAĆE HURMAŠICE: PRAVI OMJER PO TRADICIONALNOM RECEPTU..JEDNOSTAVNO SAVRŠENE!


 

SASTOJCI

Tijesto

2 jaja

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi

pola praška za pecivo


Zaljev

9 šoljica šećera

11 šoljica vode


PRIPREMA

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.


Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev