Džem od šljiva i višanja

brzi džem kojem dodajem višnje i začine koji ga čine ukusnim i toliko mirisnim što zamijetite već pri otvaranju prve staklenke! Vrijedi probati, zar ne?

SASTOJCI
3,7 kg plavih šljiva
0,5 kg višanja (može i smrznute ili iz kompota)
70 g Želin Dolcela
0,8 kg Šećera ( kristal)
7 kom Klinčića cijelih



1/4 čajne žličice začina za medenjake
2 kom Limun šećer
(ili limunova korica od 1/2 kom limuna)
2 jušne žlice ruma
1/2 čajne žličice Limunska kiselina


I JOŠ:
etikete/naljepnice, tkanina za poklopce, vezice itd.

PRIPREMA
1. Šljive operite, skinite peteljke, maknite koštice i narežite na četvrtine. Stavite ih u lonac, pospite sa 0,4 kg šećera, promiješajte i ostavite 2-3 sata da odstoje.

2. Za to vrijeme pripremite staklenke, operite ih i poslažite u duboki pleh od pećnice. Poklopce također operite, kao i grabilicu i jednu vilicu te stavite u lončić sa vodom koji ćete zakuhati u toku kuhanja šljiva kako bi se sterilizirali. Vilica vam služi da s njom uzimate poklopce iz vruće vode i stavljate ih na staklenke koje ste napunili džemom.

3. Šljive stavite na vatru, dodajte višnje, ubacite klinčiće koje ste prethodno stavili u filter vrećicu za čaj i koju ste dobro zavezali koncem (pretkraj kuhanja, izvaditi ćete ju iz lonca). Dodajte zatim želin i šećer po uputi na pakiranju te miješajte. Dodajte limunovu koricu ili Dolcela limun šećer, začin za medenjake, preostali šećer te kuhajte cca 30 min ili manje, ovisno kada vam šljive omekšaju, ali ne i da se potpuno raspadnu. Probajte džem, te po potrebi dodajte malo limuntusa i/ili šećera. Na kraju dodajte rum, promiješajte i nakon minutu-dvije spremni ste za punjenje staklenki.

4. Za sterilizaciju staklenki u pećnici odvojite prethodno cca 45 min. Dakle, staklenke ste stavili u dublji pleh od pećnice, te postepeno zagrijavali od 50°C do 150°C. Za to vrijeme poklopci, grabilica i vilica vam kuhaju u lončiću sa vodom.

5. Kada je džem kuhan i zadovoljni ste sa postignutim okusom, iz pećnice vadite i punite jednu po jednu staklenku, zatvarate poklopcem, okrenete naopako na nekoliko minuta, vratite u prvobitni položaj i zamotate u dekicu. Postupak ponovite dok ne napunite sve staklenke. Staklenke sa džemom neka ostanu zamotane u dekici 24 sata.

6. Predlažem svakako da Vaš džem učinite posebnim, tako što ćete izraditi pokrov za poklopce od tkanine ili sl., a umjesto uobičajenih natpisa „Džem od šljiva“, pripremite etikete, sa veselim porukama, mudrim citatima, bez obzira hoćete li ga pokloniti dragoj vam osobi ili će vam ostati za kućnu upotrebu. Kada uzmete staklenku u ruke, možda će baš ta poruka koju ste ostavili na poklopcu uljepšati vam dan ili popraviti raspoloženje...

Izvor: coolinarika.com