MAC AND CHEESE

na malo drugačiji način

SASTOJCI
250 g sitnih makarona
1 glvica karfiola
250 g šunke
50 g putera
1 puna kašika brašna



400 ml mleka
250 g lako topljivog sira
1/8 kašičice muškatnog oraha
po ukusu so i biber
peršun



PRIPREMA
1. Skuvati makarone po uputstvu proizvođača. Ocediti od vode. Karfiol očistiti, oprati i iskidati na male cvetiće.Staviti vodu da vri i kad je provrela ubaciti cvetiće karfiola i kuvati ih oko 5 minuta. Ocediti od vode. Ako hoćete, možete da koristite i veću šerpu i 5 minuta pre nego što su makarone kuvane, dodati karfiol i skuvati zajedno.

2. U veću šerpu staviti puter da se otopi i zagreje, dodati punu kašiku brašna i pržiti, mešajući ali samo da blago porumeni, mora ostati svetlo i naliti sa mlekom i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Skloniti sa ringle, posoliti, pobiberiti, dodati muškatni orah, sitno iseckan peršun, dodati 2/3 izrendanog sira, izmešati i onda dodati oceđenu pastu, oceđen karfiol i na kraju šunku ( može i piletina, koja je ostala od ručka ) i sve dobro izmešati.

3. Pekač, veličine 33cm X 23cm premazati sa malo ulja i sipati pripremljene makarone i karfiol.Posuti sa ostatkom izrendanog sira ( ja koristim mešavinu sireva; provolone, mozzarella, asiago i beli cheddar ). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C dok vam sir ne porumeni a cela masa lepo ukrčka.

4. Ostaviti da se kratko prohladi. Posuti sa sitno iseckanim peršunom, može i sa mladim lukom i sitno iseckanom papričicom i poslužiti.

Izvor: coolinarika.com