DOMAĆI LOKUM


SASTOJCI
2 kom bjelanca
150g šećera u prahu
250g maslaca
150ml ulja



1 Vanilin šećer Dolcela
100g oraha, lješnjaka
500-600g Glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Docela



PRIPREMA
1. Mikserom umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa im dodati šećer u prahu i još malo mutiti da se istopi.

2. Dodati vanilin šećer, ulje i omekšali maslac.Miješati sve mikserom.

3. Kada se dobije fina smjesa dodati mljevene orahe, pola brašna, prašak za pecivo.Ostatak brašna dodavati malo po malo da dobijete mekano tijesto, a da se opet ne lijepi za ruke.Možda će vam trebati i 600-650 g.

4. Rukom uzimati tijesta da kuglica bude veličine srednje mandarine i oblikovati lokume valjajući kuglu na radnoj površini. Dobijeni valjak presjeći na dva dijela.

5. Lokume redati u pleh i peći ih na 120 stepeni jedan sat.

Meni je od ove količine bilo veliki pleh od rerne i još jedna trećina istog, to sam poredala u manju tepsiju.

6. Gotove lokume malo ohladiti i posipati šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com