Uskršnji vijenac s jajima



Potrebni sastojci:
30 g sviježeg ili 10 g suhog kvasca
9 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
500 g brašna



150 g maslaca
2 dl mlijeka
Sok od jednog limuna
1 bjelanjak za premazivanje



Priprema:
Tvrdo skuhati tri jaja i ohladiti. Ostalih 6 jaja izmutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati im otopljen maslac, toplo mlijeko i limunov sok.

Izmrviti sviježi kvasac u mlako mlijeko sa dvije žlice brašna i ostaviti na toplom.

Kad se digne dodati ga brašnu i sve zajedno umiješati u ostale sastojke. Dobro mijesiti tijesto dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Pokriti ga krpom i ostaviti nekoliko sati na toplom.

Kada se dvostruko poveća, ponovno ga izmijesiti i podijeliti na tri dijela.

Od svakog dijela napraviti duguljasti valjak te od njih isplesti pletenicu. Saviti ih u vijenac, a krajeve spojiti.

Prebaciti vijenac na maslacem namazan i brašnom posut lim za pečenje i u njega utisnuti tri kuhana jaja.

Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom oko 40tak minuta.

Premazati bjelanjkom i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Izvor: kolaci.info