Naan (indijski kruh) !

SASTOJCI
Za tijesto
500-600 gr brasna
1 vrecica(7 gr) suhi kvasac Digo ili sl.
2.5 dl tople vode
1 dl toplog mlijeka
1 kasika secera
1.5 kasikica soli
0.75 dl maslinovog ulja
1 kasikica praska za pecivo


Za premazati
200 gr jogurt gusti (grcki ili turski)
1.25 dl maslinovo ulje
po volji sezamove sjemenke (crne i bijele,a mogu samo i bijele)


PRIPREMA
Uzmite posudu za mjesenje,dodajte u nju prosijano brasno ,kvasac,sol,secer,prasak za pecivo,toplo mlijeko i vodu i zamjesite fino meko tijesto koje ce se odvajati od stjenke posude.Ako koristite masinu za mjesenje ,mjesite na laganoj brzini nekih 10-15 min.Dodajte i maslinovo ulje i neka se sve dobro sjedini.Ako vam je tjesto previse vlazno dodajte malo brasna zato sam i stavila opciju 500-600 gr.,sve zavisi od brasna

Umjeseno tijesto odmah istresite na lagano pobrasnjenu radnu podlogu i podjelite na 8 jednakih loptica.Fino oblikovane loptice stavite na toplo mjesto da se dizu ca.30-ak min.Prekrijte ih cistim ubrusom!

Kad su se loptice digle svaku razvaljajte ca.pola cm. debljine,stavljajte ih u veliku tepsiju od stednjaka,oblozenu pek papirom.

Umutite gusti jogurt sa 1.25 dl maslinovog ulja,da se izjednaci!

Na svaku "palacinkicu" stavite po kasiku smjese od jogurta i razmazite po cijeloj povrsini.

Odozgo pospite sa sezamovim sjemenkama.

Pecnicu dobro ugrijte na 220' i pecite lepinjice ca. 10-15 min. zavisno od pecnice!Kad dobiju finu boju na krajevima pecene su!!!!!

Izvor:https://www.coolinarika.com