Pages

Pohovana palenta

Liči na pohovani sir, ali je ukus drugačiji i mnogo blaži. 

SASTOJCI
100 gr instant palente
400 ml vode
20 gr rendanog parmezana
1 veće jaje
po potrebi brašno
po potrebi prezle
ulje za prženje


za sos:
3-4 kašike gustog (grčkog) jogurta
1-2 kašičic senfa
1-2 kašike sitno seckanog peršuna
po ukusu soli


PRIPREMA
1. Zakuvati instant palentu u posoljenoj vodi, pa na laganoj vatri mešajući kuvati par minuta. Skloniti palentu sa vatre, pobiberiti je i umešati rendani parmezan. Sve dobro promešati.

2. Sipati toplu masu u plići namašćen sud i rastanjiti na debljinu od 1 cm. Ostaviti da se palenta ohladi i stegne (može i u frižideru). Ohlađenu palentu iseći na kocke.

3. Svaku kocku uvaljati u brašno, umočiti u umućeno jaje da se obe strane lepo navlaže. Na kraju sve uvaljati u prezle, da se kocke dobro oblože.

4. U tiganju zagrejati ulje, pa pažljivo spuštati kocke da se pohuju dok ne porumene sa obe strane.  Gotovu pohovanu palentu ocediti na kuhinjskom papiru.
Poslužiti kao predjelo, sa sosom od pavlake i senfa.

5. Za sos umešati u grčki jogurt senf i seckani peršun. Posoliti po ukusu i promešati.
Ovako spremljena palenta je odlična i za doručak ili večeru uz sveže povrće ili jogurt, a može biti i prilog uz ribu.

6. Uz pohovanu palentu se može umesto sosa poslužiti prilog od dinstanog povrća. Ja sam je kombinovala još i sa ljutkastim satarašom, odlično se slažu!