Saher torta sa orasima

odgovorno tvrdim da je pre-u-ku-sna! 


SASTOJCI
7 jaja
200 gr šećera
150 gr putera
100 gr čokolade
150 gr oraha
60 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo



i još:
nekoliko kašika marmelade od kajsija
150 gr čokolade
4,5 kašike ulja (najbolje od koštica grožđa)

po želji:
250 ml slatke pavlake



PRIPREMA
Mere za standardnu veličinu torte su iznad, a ako i vi želite da pravite minijaturnu, mere za jednu su sledeće - 1 jaje od 76 gr, 35 gr šećera, 25 gr putera, 15 gr čokolade, 25 gr oraha, 10 gr brašna i prstohvat praška za pecivo, a za preliv: 30 gr čokolade i 1 kašičica ulja. Pravila sam dve manje, a koraci pripreme su za sve isti!

1. U činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Usitniti čokoladu i odmeriti ostale sastojke.
Kalup na rasklapanje prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje.

2. Odvojiti žumanca i belanca, pa umutiti belanca u čvrst sneg. U drugom sudu dobro umutiti žumanca sa šećerom. Dodati u žumanca rastopljeni puter, 100 gr rastopljene čokolade (ja sam ih otopila zajedno) i mikserom sve sjediniti.

3. U masu dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo. Promešati metlicama miksera (ne uključivati ga) da se sjedini i ujednači. Ulupana belanca pažljivo sjediniti sa masom od žumanaca i čokolade blago prevrćući ručno (lopaticom) da se sve lepo ujednači. U kalup izručiti testo, ostaviti 2-3 cm slobodno jer će testo da naraste.
Peći oko 45 minuta na 180°C (manjoj je dovoljno oko 30) i pred kraj probati čačkalicom da li je dovoljno pečeno. Po potrebi pokriti alu-folijom da ne gori.

4. Ohlađenu tortu preseći na pola i premazati donju polovinu marmeladom od kajsija (pasiranom). Preklopiti, pa tanko marmeladom premazati po površini gornju koru.

5. Preliti tortu glazurom - čokoladu rastopiti sa uljem i kad se malo prohladi preliti/premazati preko cele torte.

6. Tortu ostaviti da prenoći, tako će se ukusi bolje sjediniti, a torta će biti sočnija. Dekorisati po želji i poslužiti.

7. Iako je na slikama klot, torta može da se posluži tako što se na tanjirić doda malo ulupanog šlaga, koji ublaži jak ukus torte.

Izvor: coolinarika.com