Pages

Originalna Schwarzwälder(svarcvelder) torta


SASTOJCI
BISKVIT
140 gr tamne cokolade
75 gr maslaca ili margarina
6 jaja
180 gr secera
100 gr brasna
50 gr gustina
2 male zlicice praska za pecivo


FILA 1
2 tegle visanja
500 ml soka od visanja
4 velike zlice gustina
3 velike zlice secera

FILA 2
800 ml slatkog vrhnja za slag
3 vanili secera

ZA DEKORACIJU
300 ml slatkog vrhnja za slag, secera po ukusu
100 gr tamne cokolade
16 kom visanja


PRIPREMA
Za biskvit rastopite cokoladu i maslac na pari

Umutite cvrsti snijeg od bjelanjaca i dodajte sada 3 velike zlice secera i mutite dalje oko 2 minute.Stavite u hladnjak

Zumanjce i secer mutiti tako dugo dok masa ne poprimi svijetlo zutu boju(onda se je secer rastopio), dodajte rastopljenu cokoladu , maslac i promijesajte.

Preko  umucenog snijega prosijati brasno s pr. za pecivo i promijesati sa zico za  snijeg i uliti coko masu i oprezno pomijesati. Staviti u kalup promjera 28 cm oblozeno s papirom za peci. Nemojte mastiti kalup,tako ce se biskvit fino dici. Ugrijte pecnicu na 175 C i pecite na drugoj zici odzdola i pecite 30-35 min.Napravite probu sa cackalicom, nesmije ostati nista tijesta na cackalici :-) Stavite biskvit hladiti,najbolje je ispeci jedan dan ranije, ali mozete i isti dan filovati tortu

FILA 1
450 ml soka od visanja i 3-4 velike zlice  secera staviti kuhati.Gustin i 50ml soka(hladnog) promijesati i prokuhati, dodati visnje i malo prohladiti.

FILA 2
Slatko vrhnje i 3 van. secer cvrtsto umutiti, mozete dodati jos secera ako vam nije dovoljno slatko.

IZRADA
Biskvit prerezite 2 put,dobijete 3 kore.Svaku koru pospricajte rakijom od visanja(ako djeca jedu,premazite marmeladom od malina ili po vasem ukusu), zatim stavite prohladjene visnje pa slag,pa opet kora +rakija+visnje+slag i zavrsna je kora. Ukrasite slagom i posipajte nastruganom cokoladom i visnjama.

Premazite tortu sa slagom.Ukrasite tortu cokoladom, tako da s nozem struzete cokoladu direkno preko torte i sa strane. Stavite visnje.....i s tortom u hladnjak oko 3 sata....i to je to ;-)

Noz  umociti u toplu vodu prije rezanja,tako ce vam presjek uvijek biti lijep(zaboravila sam prije napisati) ;-))

Izvor:https://www.coolinarika.com