Pages

RECEPT ZA PRAVI CHEESECAKE



Sastojci
300 gr plazma keksa
100 gr pečenih i grubo iseckanih lešnika
160 gr maslaca
10 kašika mleka
400 ml slatke pavlake
300 gr šabački ala kajmak
12 kašika prah šećera

200 ml kisele pavlake
1 burbon vanile
1 limun
50-100 gr bele čokolade
2 kesice zelatina
500 gr višanja
200 ml vode
10 kašika šećera

Priprema
1.
Kora: Keks, lešnik,otopljen puter i mleko dobro rukama izgnječiti, dok smesa ne bude kompaktna. Pripremiti tacnu i obruč od kalupa za tortu (moj kalup je prečnika 28 cm). Na tanjir staviti obruč, pa unutra smesu za koru, i prstima formirati koru.
2.
Priprema fila: Želatin staviti u šerpicu i preliti ga sa 4 kašike hladne vode, pa ostaviti da nabubri.
3.
Slatku pavlaku mikserom dobro umutiti.
  4.

U drugoj posudi šabački ”a la kajmak”(ili neki drugi krem sir) mikserom umutiti sa 12 kašika prah šećera i vanilom. Dodati sok i koricu limuna i kiselu pavlaku i na kraju i otopljenu belu čokoladu koju mozete i izostaviti.
5.
Želatin polako zagrevati na šporetu, uz neprestano mešanje (ne sme da provri). Kad je blizu vrenja, a potpuno rastopljen, skloniti sa vatre i malo prohladiti, pa sipati u smesu sa sirom. Promešati. Sad dodati i ulupanu slatku pavlaku, pa nežno i polako obe smese sjediniti. Preliti preko podloge od keksa i staviti u frizider da se stegne.
6.
Dok se torta hladi, u lonac staviti višnje i preliti sa vodom i šećerom i staviti na čporet da prključa. Želatinu pripremiti na isti način kao u prethodnom koraku. Kada smesa od voća proključa, ugasiti vatru i dodati želatin.
7.
Posudu staviti na hladno mesto odprilike pola sata dok se ne počne zgušnjavati.
8.
Kada je preliv od voća postao gušći polako preliti preko torte, te ostaviti u frizideru preko noći da se sve dobro stegne.
9.
Sutradan uživajte u ovoj divnoj poslastici!