Pages

PRAVI PRAVCATI BUREK...RECEPTI NAŠIH BAKA


SASTOJCI
za pripremu tjesta 
od 3 jufke potrebno. - 800g brašna TIP 450
400ml mlake vode
so


mesna smjesa
1 kg mljevenog junećeg mesa
crveni i bijeli luk
dvije vrste bibera

za preliv korititi ; topljeni maslac


PRIPREMA
priprema jufke 
- umiješati so u brašno ,potom zamijesiti tjesto
- na radnoj površini namladiti tjesto sa malo brašna
- pustiti tjesto da odstoji oko 20-tak min.
- potom,tjesto razdvojiti na tri jufke i svaku mijesiti sa malo brašna
- jufke razviti oklagijom
- posipati po potrebi sa malo brašna
- razvijene jufke isjeci uzduž i popreko na oko 20-30 cm
- zatim izrezane djelove sušiti na plati šporeta na drva ili na limu u el.pećnici
- jufke ne prepeći da pucaju

- izmješati sasatojke za mesnu smjesu
- namastiti tepsiju sa maslacem
- neizmjenično slagati jufke i mesnu smjesu,posipajuči sve topljenim maslacem
- završnu jufku preliti sa maslacem
- peći dobro zagrijanoj pećnici na drva,

ili kod el.pećnice peći na 200°C oko 30 min.
- pečenu pitu preliti sa ključalom vodom
- vratiti pitu u nakratko u pećnicu ,prekrivenu sa drugom tepsijom
- preliti s aostatkom maslaca i poslužiti
puno uspjega kod pripreme vam želim