VIDEO... NOVE KREATIVNE IDEJE ZA 2017 U FARBANJU JAJABliži se Uskrs. Pravo je vreme da se pripremite za farbanje jaja. Predlažemo vam jednostavne i izuzetno kreativne načine da ove godine od uskršnjih jaja napravite prava remek dela, kojima ćete izmamiti uzdahe ukućana i gostiju.

Mozaik jaja
Jedno skuvano jaje ofarbajte u boju po vašoj želji dok drugo ostavite neofarbano. Odaberite da li će osnova mozaika biti jaje u boji ili nefarbano jaje, pa razbijte jaje čiju ćete ljusku lepiti za osnovu. Premažite deo nerazbijenog jajeta lepkom za papir ili dekupaž pa lepite delić po delić razbijene ljuske praveći razmak između. Kombinujte manje i veće komade ljuske dok cela površina ne bude prekrivena.
Mermerna jaja
U plastičnu posudu zapremine 1l naspite 500 – 700 ml vode sobne temperature. U vodu sipajte par kapi laka za nokte u boji po želji i lagano promešajte drvenim štapićem. Stavite rukavice i potopite jaje u vodu. Izvadite i stavite jaje da se suši. Držač možete napraviti od čioda zabodenih u komad stiropora.

Šaranje u svili
Ko bi rekao da se šare sa svile mogu preneti lako na ljusku jajeta? Pocepane svilene marame i demode kravate savršeno će poslužiti u ovu svrhu, a za farbanje jednog jajeta biće vam dovoljan komad tkanine širine 15 cm. Okrenite lice tkanine ka jajetu, obmotajte oko jajeta što čvršće možete i zavežite kanapom. Jaje obmotajte još jednim komadom svetle tkanine, poput stare jastučnice ili kuhinjske krpe. U posudu poređajte jedan red jaja, sipajte dovoljno vode da ih pokrije i dodajte 4 kašike sirćeta. Kuvajte 20 minuta.

Umočena jaja
Skuvano jaje izvadite iz vode i ostavite da se osuši i ohladi. U plitku posudu naspite pripremljenu farbu za jaja  i u nju umočite samo jedan deo jajeta. Jaje možete držati rukom ili od savitljive žice napravite obruč i kuku koji će poslužiti kao držač. Jaja držite u boji kraće ili duže po želji kako biste postigli razne nijanse boje.

"Slatka" jaja
Velike i male ljubitelje slatkiša oduševiće "krofna" i "sladoled" jaje. Vrh tvrdo kuvanih jaja ofarbajte temperama u boji po želji, a markerima ili flomasterima nacrtajte šarene mrvice na krofnama i šare na kornetu.

Jaja ukrašena koncem
Ako niste vešti u oslikavanju jaja, ovo je najlakši način da jednobojna jaja učinite interesantnim. Oko skuvanog i ofarbanog jajeta obmotajte konac u kontrastnoj boji ili istoj boji različite nijanse i ukrašavanje je gotovo.