Pages

KOLAC SA LJESNJACIMA I NUTELLOM...

Kad god su lješnjaci i nutela zajedno, to nemože da ne valja 

SASTOJCI
Kore (Meringue)
4 bjelanjka (snijeg)
200 gr secera (sitnog)
120 gr mljevenih ljesnjaka (tostiranih)

Fil (Filling and Topping)
200 ml slatkog vrhnja
6-7 zlica Nutelle
+
10-12 cijelih ljesnjaka (tostiranih)
kakao u prahu za posip

PRIPREMA
Namirnice neka su vam sobne temp (izvadite jaja iz frizidera barem 20 min prije upotrebe). Vrhnje neka ostane u frizideru.

Pecnicu upalite, temp namjestite na 150 stupnjeva C.

Dno dva kalupa (18cm) oblozite pekacim papirom.

U dubljoj posudi miksajte jaja par sekundi, dodajte prstohvat soli pa nastavite miksati minutu-dvije te postepeno dodajite secer, zlicu po zlicu stalno miksajuci.

Kad dobijete lijepi cvrsti sjajni snijeg (ne suhi), dodajte ljesnjake i pazljivo promijesajte vodeci racuna da vam snijeg ne splasne.

Podijelite smjesu u dva kalupa i stavite ih u pecnicu. Odmah smanjite temperaturu na 130 stupnjeva C i pecite kore tocno 50 minuta.

Kad su pecene ostavite ih u pecnici da se hlade, naraFski ugasite pecnicu.

Dobro ohladjene kore premjestite na tanjir/tacnu za serviranje.

Miksajte slatko vrhnje par minuta i dodajte mu Nutellu pa nastavite miksati (krema treba da je njezna i meHka).

Premazite donju koru i preko stavite drugu.

Gornju koru ukrasite cijelim tostiranim ljesnjacima koje malo umocite u kremu da ne ‘odsetaju”. Nastruzite malo cokolade (ja sam imala neke fine belgijske truffle od tamne cokolade), pospite sve s malo kakao praha i uzivajte 🙂

POSLUŽIVANJE
U izvornom recepisu mjere/omjer su bile malo drugacije.

MOJE IZMJENE
4 jaja (umjesto 3)
50 gr na jedno jaje (umjesto 75gr)
30 gr mljevenih tostiranih ljesnjaka na jedno jaje (umjesto 25gr)

Kako su moji kalupi malo veci drugi put cu dodati jos 1 jaje (zumanjci mi svakako trebaju za nesto drugo cime cu se igrati prekosutra) 🙂

Na vrh kolaca nastrugala sam prefine truffle od tamne belgijske cokolade, a u kremu od nutelle i vrhnja dodala grubo sjeckanih/mljevenih tostiranih ljesnjaka… tek toliko da nesto ima za pod zub 🙂 Ma ne mogu vam reci sto je zapravo bilo bolje 🙂 Bozanstveno 🙂

Kalup nisam mazala uljem kako je predlozeno u rcp nego sam samo dno oblozila pekacim papirom i nije bilo nikakvih problema

Izvor:coolinarika.com