Pages

Makovnjača cvijet! Tako dekorativna i fina... za sve makoljupce... prepoznajete li se???


Sastojci
Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
30 g svježeg kvasca
2,5 dl mlijeka
2 žumanjka

50 g otopljenog maslaca
100 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
400 g maka
140 g šećera
2 - 3 dl mlijeka
1 Vanilin šećer Dolcela
2 bjelanjka
Sastojci za premazivanje:

1 jaje

Priprema
1.

Tijesto
Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Dignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta. Tijesto tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.

2.

Roladu spojiti u krug i oštrim nožem zarezati kao na fotografiji te odrezane kriške slagati koso.

3.

Ostaviti na toplom 20 minuta. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

4.

Nadjev od maka
Mljeveni mak i šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.

5.

Savjet:
Količina sastojaka dovoljna je za dvije manje makovnjače ili jedna veća.

6.
Savjet broj 2: kriške se mogu i polegnuti