Krastavci - lako i jednostavno pasterizovani! Pasterizacija u rerni - po meni, najlakši način spremanja zimnice. Pogodan je i za voće i za povrće. Razlika je samo u tečnosti koja se sipa u tegle, a postupak je uvek isti

Morate imati tegle sa metalnim poklopcem i ne smete koristiti pritiskivače
SASTOJCI
7,5-8 kg krastavci
300g šećer
300g so
1dl esencija
1/2 kesice vinobran
5 litara voda

po želji začini - biber, slačica, ren, lovor, korijander, mirođija

PRIPREMA
1.
Krastavce dobro oprati i složiti u tegle. Potrebno je da budu dobro zbijeni da se ne mogu podizati. Tako će stalno biti potopljeni u tečnosti. Dodati začine.
2.
U vodi rastvoriti so, šećer i vinobran. Dodati esenciju. Naliti tečnost u tegle i malo ih protresti da izađe vazduh.
3.

Tegle dobro zatvoriti i poređati u hladnu rernu. Uključiti rernu na 100 stepeni, a tajmer na 90 minuta.
4.
Kada se oglasi zvono tajmera, isključiti rernu. Ostaviti tegle da se potpuno ohlade, pa ih tek onda izvaditi.  Ja to obično uradim jedno veče, a drugo veče ih izvadim i složim u ostavu.
5.
Na ovaj način možete konzervirati i drugo povrće. Ako su krastavci krupniji, mogu se iseći na kolutove, opet su dobri.
6.
Pasterizacija voća je još jednostavnija. Voće se naliva vodom, direktno iz česme. Po želji se u svaku teglu mogu dodati 1-2 kašike šećera.

Posluživanje
Krastavci se mogu jesti posle otprilike 3 nedelje. Vrlo su ukusni i ostaju čvrsti.


http://www.coolinarika.com/