SASTOJCI
ZA TIJESTO
60 dkg brašna
malo soli
1/2 dcl ulja
par kapi octa
3 dcl mlake vode
PREMAZ OD SALA
50 dkg sala
10 dkg brašna
JOŠ
pekmez ili marmelada
šećer u prahu
PRIPREMA
Salo očisti i izradi sa 10 dkg brašna. Ostavi na hladnom mjestu dok ne napraviš tijesto.
Izradi tijesto od 60 dkg brašna, malo soli, 1/2 dcl ulja, par kapi octa i 3 dcl mlake vode.Na brašnom posutoj podlogi zamijesi tijesto i razvaljaj. Razvaljano tijesto premaži svim salom i preklopiti tijesto kao knjigu. Ostavimo tijesto da miruje 15 minuta.
Tijesto ponovno razvaljamo i preklopimo kao knjigu te ostavimo tijesto da opet miruje 15 minuta, ponoviti još 2x. Po potrebi podlogu na kojoj valjamo tijesto posipamo lagano brašnom da nam se tijesto ne zaljepi.
Kada tijesto odstoji, razvaljamo ga, otprilike pola centimetra. Režite oblike prema želji. Ja sm radila pravokutnike 10x6, u sredinu stavite malo marmelade ili pekmeza( najdraži mi je domaći od šljiva). Prebacite ih na lim obložen pek papirom i pecite na 200 stupnjeva oko 20-25 minuta ( ovisno o pećnici) da malo porumene.
Vruće salenjake uvaljati u šećer u prahu.
Izvor:http://www.coolinarika.com/