Bela ledena torta

Sočne, mekane kore od belanaca i bele čokolade, reski fil od džema od kajsija zamirisan amarettom i ledena bela mlečna krema, gusta poput kreme za krempite. Iako se cela torta čini laganom, dosta je sita i teško se može pojesti dva parčeta zaredom.  


SASTOJCI
Bela mlečna krema
1/2 l mleka
6 kašika šećera
2 kašičice vanilin šećera
100 g belog krem namaza (linolada milk, eurokrem)
70 g gustina
2 dl tečne slatke pavlake

Kore
4 belanca
4 kašike šećera
2 kašičice vanilin šećera
4 pune kašike brašna oštrog
1 kašičica praška za pecivo
50 g otopljene bele čokolade
2 pune kašike milerama

Fil od džema od kajsija
400 g (1 tegla)džema od kajsija*
50 ml vode
2 kašike ceđenog limuna
1 kašika likera gorkog badema (ne mora)
2 kašike gustina
50 ml tečne slatke pavlake

PRIPREMA
Belu kremu sam pozajmila od Neens, iz njene divne Bijele krokant torte .
Ova torta se mora praviti u kalupu za torte, jer se krema mora stezati preko noći. Može se napraviti i kao kolač-kocke u tepsiji.
Navedene količine sastojaka su za tortu prečnika 20 cm. Dupla količina sastojaka je za kalup prečnika 26 cm. S obzirom da krema nije previše čvrsta, ne treba joj povećavati visinu, jer će biti nestabilna.

Bela mlečna krema
U 400 ml mleka dodati šećer, vanilin šećer, beli krem namaz i staviti da se zagreje do ključanja uz povremeno mešanje.
U 100 ml hladnog mleka dodati gustin i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica.
Skinuti sa vatre ključalo mleko i sipati u tankom mlazu razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati oko 5  minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne. Biće jako gusta i teška za mešanje.
Skinuti sa vatre. Uroniti u posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se prohladi (ili ako je zima prekriti celofanom i ostaviti na prozoru :D). Prekriti površinu celofanom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Biće potrebno najmanje pola sata.
Dok se hladi praviti kore i fil od kajsija. Tek kad ste to dvoje završili, dovršiti belu kremu.
Kad se mlečna smesa ohladila, razmutiti je mikserom i uz neprekidno mućenje postepeno dodavati hladnu tečnu slatku pavlaku. Mutiti najmanje 5 minuta da se sve dobro sjedini.

Kore
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Dno kalupa prečnika 20 cm obložiti pek papirom.
Koristila sam silikonsku formu. Na dno sam postavila pek papir. Nije bilo potrebe da se namasti ni papir ni strane kalupa.
Otopiti belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u šne.
Dodati vanilin šećer, prosejano brašno, prosejan prašak za pecivo. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa.
Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom .
Dodati mileram i umutiti mikserom.
Smesu izliti u kalup.
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta (proveriti čačkalicom, kora će biti mekana, vazdušasta, sjajana, blago rumena, a neće ostajati tragovi testa na čačkalici). Ako se predugo peče biće suva.
Ja je pečem tačno 18 minuta - bez ventilatora.
Kada je pečena, izvaditi je iz rerne, ostaviti par minuta da se prohladi, dok ivice ne počnu da se odvajaju od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom između kore i obruča kalupa, ukloniti obruč.
Izvaditi koru iz kalupa, prevrnuti na tacnu i odmah ukloniti pek papir.
Još toplu preseći koncem po visini da se dobiju dve približno jednake kore.
Obe kore premazati pomoću četkice kiselom pavlakom ili mileramom (kao kad premazujete kiflice) i prekriti vlažnom krpom.

Fil od džema od kajsija
Džem istresti u šerpicu, dodati sok od limuna i zagrevati do ključanja uz mešanje.
Gustin razmutiti sa vodom da ne bude grudvica.
Skinuti sa vatre ugrejani džem i sipati u tankom mlazu razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati oko 5  minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne.
Skinuti sa vatre i u vrelo umešati tečnu slatku pavlaku.
Odmah slagati tortu.

Slaganje torte
Oko prve kore postaviti obruč za torte.
Pečenjem se kora skupi, pa će ostati oko pola centimetra prostora između kore i obruča. Ako imate obruč sa pokretnim stranama, postavite ga tako da ostavite prostor između obruča i kore.
Premazati koru sa polovinom fila od kajsija (6 kašika). Voditi računa da fil prekrije koru a ne upadne u prostor između kore i obruča. 
Kašikom nanositi polovinu bele kreme, tako da se prvo popuni prostor između kore i obruča, pa tek onda premazati preko fila od kajsija.
Ako je fil od kajsija vruć, sačekati 5 minuta da se prohladi i stegne.
Postaviti drugu koru i lagano pritisnuti dlanom da se krema pod njom poravna.
Ponoviti postupak sa filom od kajsija i belom kremom.
Ako želite šare kao na ovoj torti, odmah po nanošenju bele kreme, pre hlađenja u frižideru,začešljati tortu (postupak u ovom receptu).
Ostaviti preko noći u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč i ukrasiti tortu.

Dekoracija
Bočne strane su ukrašene narendanom i nastruganom belom čokoladom.
Kada se čokolada narenda i nastruže, mora se prohladiti oko minut u frižideru, da očvrsne kako se ne bi strugotine zalepile jedna za drugu.
Strugotine ne nanositi rukom na tortu (otopiće se) već pomoću ohlađene špatule.
Na sredini torte je korpica od otopljene bele čokolade. Postupak pravljenja u ovom receptu.
Korpica je napunjena džemom od kajsija. Na džem je stavljena minijaturna puslica, a latice su od listića badema.

Napomene
Količina ceđenog limuna u filu od kajsija zavisi od slatkoće džema i ukusa. Ja više volim manje slatke, a jače kisele filove, pa sam koristila blago zaslađen džem (od kilograma kajsija + 300 g šećera)+ 2 kašike ceđenog limuna. Kada imam slađi džem (na kilogram kajsija više od 1/2 kg šećera) povećam količinu ceđenog limuna.
Ako pravite tortu sa ovakvom belom kremom za transport ili niste sigurni u kvalitet slatke pavlake koju imate, da bi krema bila stabilna, razmućenom gustinu dodajte 1 kašičicu mlevenog želatina pre zakuvavanja u mleku.
Ja koristim biljne slatke pavlake Dolcella šlag 5+ iliHochwald topping cream

Izvor: http://www.coolinarika.com/