TORTA OD JAGODA - DA PRSTE POLIZES


SASTOJCI
Krhki biskvit
120g Glatko brašno
60g putera/maslaca
2 žlice šećera u prahu
2 žlice samljevenih Badema
1 žumanjak
1-2 žlice hladne vode

Lisnati biskvit
250g lisnatog tjesta



Fil od jagoda
400g jagoda
1dc vode
1 Vanilin šećer
2 žlice šećera (kristal)
40g Gussnela  (gustina)
1 žlička limunovog soka

Fil od vrhnja
100g čokolade crne za kuhanje
1 kašićica Želatina mljevena
2 žlice šećera u prahu
5dc Slatkog vrhnja


PRIPREMA
1. Iz navedenih sastavina napravimo krhko tijesto. Zavijemo ga u prozornu foliju i ostavimo u frižideru 30 minuta. Posle uzmemo tijesto i razvaljamo ga u krug prečnika 24cm. Tjesto pečemo 15 minuta, u rerni ugrijamoj na 175 stepeni.

2. Lisnato tjesto uzmemo iz frižidera bar 30 minuta prije upotrebe. Ja koristim već razvaljano lisnato tjesto. Osječemo krug prečnika 25 cm. zato jer se prilikom pečenje skupi i na više mjesta ga prebodemo sa viljuškom. Pečemo  ga 15 minuta u rerni ugrijanoj na 180 stepeni.

3. Jagode operemo, očistimo i nasjeckamo na kockice. Dodamo polovicu vode, limunov sok i vanilijev šećer, i damo kuhati. Gusnel, šećer i vodu promješamo da nema grudvica  i istresemo u jagode. Mješamo dok se ne zgusne.

4.  Na pladanj za tortu stavimo obruč od torte, kojeg smo obložili papitom za peku. Položimo unutra prvo krhki biskvit, preko njega izlijemo još vruć jagodni fil, na kojeg položimo lisnato tjesto. Ostavimo u hladilnik , da se ohladi.

5. Želatinu namočimo u par žlica vode, da nabubri i posle je istopimo.  Čokoladu za kuhanje najerendamo na krupnije komadiće. Vrhnje I šećer zmiksamo do polovice, da nije prečvrsto. Miksajući polako prilivamo otopljenu želatinu. U miksano vrhnje dodamo naribanu čokoladu i dobro umješamo sa žlicom.

6. Izvadimo tortu iz hladilnika, prelijemo sa pripremljenim vrhnjem i poravnamo. Vratim o toru u hladilnik.

7. Ohlađenoj torti umaknemo tortni obruč i papir za peku. Dekorišemo po želji, iako je meni i bez dekoracija lijepa.

Posluživanje
Ohlađenu tortu narežemo i uživamo u njenom ukusu, sa dragom osobom.

Izvor: coolinarika.com