ROLAT SA MAKOM

Odlično predjelo za vas i vaše goste, ili može da vam bude lagani ručak, ili večera.Za sve vas, makoljupce.

SASTOJCI
Sastojci za biskvit:
6 belanaca
90 g brašna
30 g ne mlevenog maka
30 g mlevenog maka
pola kašičice soli



Sastojci za fil:
350 g krem sir
200 g masnijeg kravljeg sira
50 do 75 g - kisele pavlake
1/4 kašičice belog luka u prahu
100 g sitnije sečenog sušenog paradajza koji nije u ulju ili zelene i crne maslinke
2 struka mladog luka ( ne mora )



Za ukrašavanje:
sitno iseckan peršun, listići peršuna, parmezan sir

PRIPREMA
1. Polovinu maka samleti i dodati u brašno, takođe dodati mak, koji nije samleven i izmešati sve zajedno.

Belanca, sobne temperature umutiti sa solju u šne.

Dodavati po malo brašno sa makom u šne i spatulom sjediniti, nežnim pokretima.

2. Pleh, veličine 33cm X 25cm, ili sličnih veličina, podmazati sa malo ulja i posuti brašnom.

Sipati pripremljenu masu u pleh, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni ,na 180°C oko 7 do 9 minuta, pazite da ga ne prepečete, prilikom motanja će vam popucati. ( ako hćete da je rolat deblji, onda peći u manjem plehu.

Ispečen rolat prevrnuti na kuhinjsku krpu i zaviti u rolat. Ostaviti da se potpuno ohladi.

3. Dok se rolat hladi pripremiti fil.

U zdelu za mućenje staviti krem sir, sobne temperature, kravlji masniji sir i kiselu pavlaku, dodati beli luk u prahu i umutiti sve zajedno. Na kraju dodati sušeni paradajz, ali ne onaj koji je bio u ulju, ja sam imala onaj koji je bio u ulju i dobro sam ga ocedila u nekoliko kuhinjskih papira.Umesto sušenog paradajza, možete staviti sitno iseckane zelene i crne maslinke.

Pre nego što dodate sušeni paradajz, odvojiti jedan deo za premazivanje rolata odozgore.

Peršun sitno iseckajte a ostavite i neke lepe listiće za ukrašavanje.

4.  Razviti rolat, premazati sa pripremljenom kremom od krem sira, posuti sa sitno iseckanim mladim lukom, ako ga nemate i ne mora, ovo je mnogo više radi kontrasta boja, možete posutri i sa krupnije sečenim peršunom. Zaviti u rolat.

Premazati odozgore sa odvojenim delom fila, posuti sitno iseckanim peršunom, preko izrendati sitno  parmezan sir i ukrasiti listićima peršuna, ili kako vi već volite.

Ostaviti da se dobro rashladi a fil stegne. Najbolje je pripremiti veče pre.

Ovaj rolat je filovan i posle sat vremena isečen, mi smo imali goste pa nisam mogla da čekam da se fil stegne, ali je fil dosta gust.

Zato prvo staviti 50 g kisele pavlake, pa ako vam je fil pregust, dodati još, ali ne previše.

Poslužiti uz pivo ili belo vino.

Izvor: coolinarika.com