Vrijeme je višanja i šta napraviti od svog omiljenog voća, nego zasukati rukave i rasukati jednu domaću pitu.... |
SASTOJCI
tijesto za sukanje jufki
500g Glatkog brašna
2 jaja
2 kašike ulja
pola kašikice soli
mlaka voda po potrebi
fil od višanja
800g očišćenih višanja
200g Šećera ( kristal)
1 kesa prašak za puding Puding vanilija
2 kašike Pšenične krupice (griza)
još
150 g putera/maslaca
100ml ulja
PRIPREMA
1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto srednje čvrstoće i to tako da u brašno dodamo jaja, ulje, so, pa pomalo dodajemo vodu dok ne dobijemo željenu čvrstoću.
Dobijenu masu istresemo na radnu površinu i dobro "namladimo", podijelimo na dvije kugle, fino ih oblikujemo, premažemo sa malo ulja i prekrijemo providnom folijom.
Ostavimo tijesto da odmori barem pola sata.
2. Višnje očistimo i pomiješamo sa prahom za puding, šećerom i grizom.
3. Na pobrašnjenom stolnjaku razvijamo jufku kao što je prikazano na slikama.
Razvučenu jufku dobro namastimo rastopljenom mješavinom maslaca i ulja.
4. Na sami kraj razvučene jufke poredamo nadjev prebacimo krajeve i zarolamo, tako isto uradimo i sa drugim krajem.Dobijene rolne presmotamo i tako smo dobili četiri rolata.Složimo ih u tepsiju i dobro premažemo maslacem i uljem.
Isto uradimo i sa drugom jufkom.
5. Od ove mjere je pun pleh od rerne, ako vam je to puno samo prepolovite sastojke.
Pitu pecite na 180 stepeni 30-35 minuta.
Pečenu premažite sa mlakim mlijekom i pokrijte al folijom da se ohladi.
Posluživanje
Pitu isjeći na komade i obilato posuti šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com