PITA OD VIŠANJA KAKVU DO SADA NISTE PROBALI

Vrijeme je višanja i šta napraviti od svog omiljenog voća, nego zasukati rukave i rasukati jednu domaću pitu....

SASTOJCI
tijesto za sukanje jufki
500g Glatkog brašna
2 jaja
2 kašike ulja
pola kašikice soli
mlaka voda po potrebi



fil od višanja
800g očišćenih višanja
200g Šećera ( kristal)
1 kesa prašak za puding Puding vanilija
2 kašike Pšenične krupice (griza)

još
150 g putera/maslaca
100ml ulja


PRIPREMA
1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto srednje čvrstoće i to tako da u brašno dodamo jaja, ulje, so, pa pomalo dodajemo vodu dok ne dobijemo željenu čvrstoću.

Dobijenu masu istresemo na radnu površinu i dobro "namladimo", podijelimo na dvije kugle, fino ih oblikujemo, premažemo sa malo ulja i prekrijemo providnom folijom.

Ostavimo tijesto da odmori barem pola sata.

2. Višnje očistimo  i pomiješamo sa prahom za puding, šećerom i grizom.

3. Na pobrašnjenom stolnjaku razvijamo jufku kao što je prikazano na slikama.

 Razvučenu jufku dobro namastimo rastopljenom mješavinom maslaca i ulja.

4. Na sami kraj razvučene jufke poredamo nadjev prebacimo krajeve i zarolamo, tako isto uradimo i sa drugim krajem.Dobijene rolne presmotamo i tako smo dobili četiri rolata.Složimo ih u tepsiju i dobro premažemo maslacem i uljem.

Isto uradimo i sa drugom jufkom.

5. Od ove mjere je pun pleh od rerne, ako vam je to puno samo prepolovite sastojke.

Pitu pecite na 180 stepeni 30-35 minuta.

Pečenu premažite sa mlakim mlijekom i pokrijte al folijom da se ohladi.

Posluživanje
Pitu isjeći na komade i obilato posuti šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com