Burekčići

SASTOJCI
500 g tankih kora za pitu
Preljev:
300 ml ulja
250 ml vode
2.5 kasike brasna
2 male kasike praska za pecivo


Fil
1 kg mljevenog mesa
2 male kasike soli
1/2 male kasike svjeze mljevenog bibera
1 glavica sitno sjeckanog luka

Zaljev
3/4 solje prokuhane vode

PRIPREMA
1. Pomijesati sve navedene sastojke za preljev i staviti na stranu.
Pomijesati meso za lukom i zacinima.
Jufke prerezati na pola.


2. Uzeti 2 lista prepolovljene jufke i premazati sa pripremljenim preljevom.Na sredinu staviti veliku kasiku nadjeva .

3. Preklopiti gornjim dijelom jufke.

4. Onda lijevu stranu jufke preklopiti preko nadjeva i premazati preljevom.

5. Onda preklopiti sa jufkom sa desne strane i opet premazati sa malo preljeva.

6. Zarolati da bude nekih 3-4 cm sirine i 8-9 cm duzine.

7. Staviti u tepsiju kuju ste samo malo pomastili posto ima ulje u preljevu.

Ponoviti isti postupak sa ostatkom jufke i nadjeva.
Na kraju premazite sa ostatkom preljeva.

8. Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 190 stepeni 40 minuta ili dok fino ne porumeni.
Ako vidite da ima dosta ulja u tepsiji (jer sve ovisi od mesa i vrste kora)polako ga ocijedite.

9. Gotove burekcice prelijte sa prokuhanom vodom ,poklopite i ostavite da odstoje petnaestak minuta prije sluzenja.

Po zelji umjesto vode mozete da ih premazete sa kiselim vrhnjem.Ja nisam jer moj dragi suprug nije ljubitelj pita premazanih sa vrhnjem.

Izvor:http://divnirecepti.blogspot.com