BOLONJEZ SOS....ORGINALNI RECEPT IZ JEDNOG ITALIJANSKOG RESTORANA

SASTOJCI
250 gr faširane junetine
250 gr faširne svinjetine
100 gr slanine
50 gr koncentrata rajčice


50 gr maslaca
3 kaš maslinovog ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša crnog vina
1 mrkva
1 crveni luk
1 štapić celera
1 goveđa kocka
300 ml vode
pp sol
pp papar


PRIPREMA
Zagrijte na srednjoj vatri maslac i maslinovo ulje te dodajte sitno isjeckanu mrkvu. Dinstajte  mrkvu dok ne omekša nekih 5-10 minuta. Dodajte sitno sjeckani luk i celer te poklopite da se dinsta sve  dok posve ne omekane i luk postane staklast. Za to vrijeme isjeckajte sitno slaninu i dodajte da se dinsta.

Dodajte takođe mješano mljeveno meso. Ostavite da se dinsta oko 30 minuta. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da posve ispari. Dodajte koncentrat rajčice. Dodajte sol i papar te malo rastopljene goveđe supe(napravljene od 1 juneće kocke i 300 ml vode). Kuhajte oko 1,5 sat do 2 i dadavajte polagano goveđu supu. Na kraju dodajte čašu mlijeka. Mijeko se dodaje po originalnom receptu mada ga vise mnogi ne koriste. Dobro promješajte i dodajte ponovo soli i papra ako je potrebno
Kuhajte jos kojih 5 minuta.