Čokoladne žerbo šnite

SASTOJCI
za tijesto
200 g maslaca
100 g šećera
1 kom žumance
20 g kvasca
1/2 dl mlijeka
1 kom vanilin bourbon šećer
1 kašikica praška za pecivo
1/2 kašikice soli
po želji ribana korica limuna
400 g brašna (ostaviti 2 kašike za premijesiti tijesto)


fil
2 dl slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
2 kom jaja
1 kom bjelance
2 kašike brašna
3 kašike mlijeka

još
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

PRIPREMA
Za fil zagrijati slatku pavlaku, dodati čokoladu i miješati da se čokolada istopi, skloniti sa vatre, dodati jaja i umutiti malo mikserom. Brašno razmutiti u mlijeku i sipati u čokoladu i dobro izmiješati. Ostaviti da se ohladi i zgusne.

Dok se fil hladi pripremati kore...


Kvasac preliti mlakim mlijekom, sipati 1 kašikicu šećera i ostaviti da naraste.

Umutiti maslac i šećer, dodati žumance i vanilin šećer i izmiješati, dodati kvasac i sjediniti smjesu. Od brašna odvojiti 2 kašike za premijesiti tijesto, ostatak brašna pomiješati sa praškom za pecivo, postepeno sipati u smjesu sa maslacem i zamijesiti glatko tijesto.

Premijesiti ga na brašnom posutoj radnoj površini i podijeliti na 3 dijela.

Svaki dio istanjiti u koricu veličine pleha oko 23x30 cm, (najlakše je u kesi od 3 kg staviti tijesto, ako je kesa veća od pleha višak kese malo presaviti, istanjiti tijesto u koru veličine pleha, oštrim nožem rasjeći kesu tijesto namotati na valjak i prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje na tijesto sipati 1/2 fila i poravnati preko kore sipati drugu polovinu fila, staviti 3 koru, izbosti nožem i staviti peći na 180 C oko 30 min.

Istopito 100 g čokolade sa malo ulja, i preliti ohlađen kolač

Izvor:https://www.coolinarika.com