Rumunski Kolač

SASTOJCI
Tjesto
270 ml mleka
600 gr. brašna
40 gr. svježeg kvasca
60 gr. šečera
1/2 male kašićice soli
1 celo jaje


Makov nadjev
100 gr. mlevenog maka
20 gr. pšenični griz
180 ml. mleka
60 gr. šečera
1 kesica vanilin šečer
prstohvat cimeta

Lješnikov/orehov nadjev 
150 gr. mlevenih lješnjaka
150 gr. mlevenih oraha
1 bjelance
0,50 ml. mljeka
120 gr. šečera
prstohvat cimeta


PRIPREMA
U 270 ml.mlakog mljeka dodajte 4 kašićice brašna od ukupne količine,kašićicu šečera i kvasac.Ostavite da naraste 15 min.

U preostalo brašno dodajte 60 gr.šećera,sol, jaje i nadošli kvasac , lepo izmjesite i ostavite pokriveno krpom da stoji 45 minuta na toplom.

U 180 ml. mljeka dodajte 60 gr. šečera,vanilin šečer, malo cimeta i zavrijte. Zazim dodajte mak i pšenični griz i kuhajte 3 minita.Ostavite da se ohladi.

U 0,5 dcl. mljeka dodajte 120 gr. šećera in malo cimeta i zavrijte.Kad zavri dodajte mlevene lešnjake i orahe, lepo premješajte da se ujednači i ostavite da se ohladi.Kad je ohlađeno dodajte jedno pjenasto viljuškom izmućeno bjelance.

Tjesto premjesite i ga razdjelite na 2 jednaka djela i ih razvučete u pravougaonike 30X40 cm.Jedno tjesto namažite sa makovim nadjevom a drugo sa lješnjakovim nadjevom.

Svako tjesto savijte tjesno po dužini u rolat i presjecite po dužini na pola.Jednu makovu polovinu i jednu lješnjakovu prepletite između sebe kao na slici. I sa druga dva dijela uradite isto.

Namažite model za kuglof margarinom i posujte brašnom i prvo jednu pletenicu ovijte oko centra kuglofa, a drugu pletenicu stavite odozgo na ovu prvu tako da dođu jedna na drugu.

Ostavite da odmori 20 minuta i pecite u prethodno zagrejanoj pečnici na 200 stepeni C ,40 minuta.

Prvo pecite20-25 minuta otkriveno, i kad dobije braon boju pokrijte alu folijom da vam ne izgori i pecite do kraja.

Kad se ohladi pospite šećerom u prahu sa cjedaljkom za čaj i poslužite.

Izvor:https://www.coolinarika.com