Divit badem baklava - možda čak i bolja od one sa orasima!

SASTOJCI
500g tankih kora za baklavu
500g badema
250g maslaca
3 kašike Šećera ( kristal)
50-70ml ulja


agda
1kg Šećera ( kristal)
800ml vode
1-2 kriške limuna

PRIPREMA
Bademe samljeti na sitno i pomiješati sa tri kašike šećera.

U šerpici otopiti maslac sa uljem i držati ga stalno na toplom.

Otpakovati kore pa uzeti jedan list i raširiti ga na radnoj površini ,ovlaš ga premazati smjesom od maslaca i ulja ,pa preko staviti drugu koru ,pomastiti je i cijelu posuti mljevenim bademima.

Na početku kore staviti tanki štap,žicu  i smotati jufku zajedno sa žicom uhvatiti krajeve i gurati ih jedan prema drugom da dobijemo naborani valjak .


Izvadimo žicu i dobijenu rolnu presječemo na četiri dijela i baklavice redamo u namašćenu tepsiju.

Ja sam imala 18 listova i od toga sam dobila pun pleh od rerne.

Ponovimo postupak dok imamo kora.Tako složenu baklavu prelijemo ostatkom rastopljenog maslaca i to jednu po jednu ,najbolje velikom kašikom.

Baklavu pećemo na 200 stepeni dok se fino ne zarumeni ,najbolje je da dobije zlatno žutu boju.

Dok se baklava peče skuhamo agdu od šećera i vode i kriški limuna .Neka sve prokuha i smanjimo temp pa nastavimo kuhati da još oko 15 minuta.Dobra agda je žućkaste boje.

Pečenu baklavu prohladimo tek oko 5 minuta ,tj. da ne cvrči kada je zalijevamo, pa je zalijemo vrućom agdom ,ali ne sve odjednom ,nego po malo .Prvo par kutlača pa da baklava popije tu količinu pa onda još u tri navrata tako i neka se onda malo hladne i onda je zaliti sa ostatkom agde.

Dobro je ohladiti na sobnoj temp pa tek onda u frižider.

Izvor:https://www.coolinarika.com