Jogurt pita sa makom

Predivno prhko tijesto, mak i lagani jogurt sloj...prefino

SASTOJCI
300g mekog brašna
200g putera/maslaca
100g Šećera ( kristal) - može i šećer u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
1/2 Praška za pecivo Docela
2 žumanjka
naribana korica limuna
prstohvat soli
po potrebi žlica vrhnja



Za nadjev od maka
200g mljevenog čistog maka
40g instant griza
100g Šećera ( kristal)
15oml kipućeg mlijeka ( možda će trebati i manje )
2 žlice pekmeza od marelice



Za nadjev od jogurta
2 čvrsta jogurta 3,2%mm
1 kiselo vrhnje 12%mm - plavo
100g Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
2 bjelanjka
40g Pšeničnog oštrog brašna Podravka (cca 3 žlice)

Priprema
1. Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brasnu sa praskom za pecivo dodam secer i vanili secer pa maslac narezan na listice i naribanu koricu limuna. Izmiksam spiralnim nastavcima ili izmrvim prstima i kad se stvore nakupine mrvica dodam žumanjke i miksam dalje. Ukoliko vam se smjesa nije povezala, dodajte zlicicu vrhnja i nastavite miksati. Ja nisam trebala vrhnje dodavati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu izvadite tijesto iz posude i odvojite 1/3, umotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač ( to se kasnije nariba na jogurt sloj ). Ostatak tijesta takodjer pokriti i odložiti na hladjenje u frižider ( cca 15 minuta do pola sata ) Za vrijeme dok se tijesto rashladjuje, pripremiti nadjeve.

2. Za nadjev od maka u posudi pomijesati mak, secer, griz i preliti kipucim mlijekom ( ne svu količinu mlijeka, možda ne bude trebalo, ovisi o maku). Umiješati 2 žlice pekmeza. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak. Staviti sa strane na hladjenje.

3. Za nadjev od jogurta prvo izmiksati bjelanjke u snijeg sa polovicom količine šećera i odložiti sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiksati jogurte, vrhnje, drugu polovicu količine šećera i vanili šećer. Uzeti veću špatulu za miješanje smjese, dodavati u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno ( 3 žlice ). Dobro izmješati da se sve sjedini.

4. Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati na veličinu kalupa ( moj je ovaj put bio 27 cm). Zadignuti rubove tijesta otprilike 1,5cm ili do predvidjene visine sloja maka. U hrpicama istresti nadjev od maka i razmazati po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izliti nadjev od jogurta i poravnati. Lupiti tepsijom o stol da se sam izravna. Na taj sloj naribati onu trećinu tijesta iz zamrzivača. Staviti na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Temperaturu pečenja i duljinu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Okvirno, 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano počne pucati, još uvijek se mora malo tresti jogurt sloj, stisne se kod hladjenja.


5. Nakon što se djelomično rashladi, možete po želji posipati šećerom u prahu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se do kraja ohladi. Rezati na šnite u ovom slučaju. Može se peći i u četvrtastom kalupu 24X30cm pa se reže na kocke;)

Posluživanje
Ja pitu uopće nisam stavljala u frižider jer mi je bolja kad je sobne temperature. Naravno, ako se ne pojede u roku od 24 sata, stavite u frižider i pred posluživanje malo izvadite na sobnu temperaturu.

Izvor: coolinarika.com