Fantasticna peciva...

SASTOJCI
SOLJA=250 ML
2 solje vode sobne temperature
2 solje brasna
2 male kasike suhog kvasca Dolcela
8 solja brasna


2 male kasike secera
3 male kasike soli
2 solje mlacenice sobne temperature
2 solje tople vode


PRIPREMA
Prvo u jednu zdjelu staviti brasno,kvasac i vodu i sve pomijesati.Pokriti plasticnom folijom i ostaviti 3-4 sata da nadolazi.

Kada je kvasac nadosao,u drugu zdjelu staviti brasno,sol i secer i sve pomijesati.Zatim dodati nadosli kvasac,mlacenicu i vodu i sve pomijesati rukom samo toliko da se sve sastavi.

U saku staviti malo ulja i preci preko tijesta tako da se odvoji od zidova zdjele.Tijesto ce biti ljepljivo.

Pokriti zdjelu plasticnom folijom i ostaviti da nadolazi sat vremena i 30 minuta.

Oblozite tepsije papirom za pecenje i stavite na stranu.

Kada je tijesto nadoslo,u jednu zdjelicu stavite vode i pokvasenim rukama okidajte zeljene komade tijesta ,formirajte male krusice zeljene velicine i redajte u tepsju ostavljajuci prostora izmedju da nadodju.

Kada ste utrosili sve tijesto,svaki unakrsno zarezite i  ostavite kruscice da nadolaze tridesetak minuta.

U pecnicu na donji dio stavite dublju tepsiju napunjenu vodom i ukljucite pecnicu na 250 stepeni da se zagrije.

Pecite kruscice 19 minuta ili dok fino ne porumene,ovisno od pecnice.

Izvor:https://www.coolinarika.com