GRCKE LIMUN KOCKE

Lagani kremasti kolač od samo 130 kalorija

SASTOJCI
Kora
85 gr krekera (oko 5 - 6 komada)
2 žlice putera

Fil
170 gr laganog kremastog sira
180 gr nemasnog grčkog jogurta
2 veća jaja
1 žumance
70 gr šećera
80 ml soka od limuna
1 žlica limunove kore
1 žlica vanilinog ekstakta

PRIPREMA
Zagrejte rernu na 150 ° C. Pokrijte dno i strane kvadratnog pleha (cca 20 - 24 cm) aluminijskom folijom, ostavljajući malo folije preko na sve strane kako bi kasnije mogli izvaditi kockice iz pleha prije rezanja.

Kora
Zajedno pomiješajte kreker mrvice i istopljeni maslac u posudu do želji. Ravnomjerno pritisnuti koru u pripremljenu tepsiju. Pecite 8 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.

Fil
U veliku posudu pomoću miksera umutiti kremasti sir na velikoj brzini oko 1 minutu dok ne dobijete potpuno glatku smjesu, Na srednjoj brzini, dodajte i umutite grčki jogurt dok se potpuno ne sjedine. Zatim dodajte jaja i žumance i umutite da se sjedini. Na kraju, ubacite šećer, sok od limuna, limunovu koru i ekstrakt vanilije dok se sve ne sjedini i bude bez grudvica.

Stavite fil na koru. Pecite 25-30 minuta ili dok se kolač ne stegne (izvadite iz pećnice i lagano mrdajte pleh da bi provjerili). Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta, a zatim prebacite kolač u frižider da se ohladi za 3-4 sata ili čak i preko noći.

Kad se kočal ohladi, izvadite foliju iz posude pomoću prepusta sa strane isjecite na kvadrate. Za uredano posluživanje, koristite vrlo oštar nož koji ćete obrisati sa papirnatim ručnikom nakon svakog reza. Ostatke držati u fižideru do 5 dana.


Savjet
Pripremite kolač 1-3 dana unaprijed i pokriven držite u frižideru do posluživanja. Kockice mogu biti zamrznute i do 3 mjeseca.