Pages

Pileći file u tijestu

ovo je san snova :)

SASTOJCI
ZA TIJESTO:
500 g brašna
300 ml vode
50 g putera
2 kesice praška za pecivo
1 čajna kašika soli



ZA PUNJENJE:
400 g pilećih filea
200 g šampinjona
150 ml vrhnja za kuhanje
100 g topivog sira
Vegeta
biber
so
ulje



I JOŠ:
jaje za premazivanje
sezam za posipanje

PRIPREMA
1. U toploj vodi rastopiti puter i ostaviti da se ohladi, da bude mlako.
U posudi promiješati brašno, prašak za pecivo i so. Polako sipati mlaku vodu s puterom i kašikom zamijesiti tijesto.
Pokriti krpom i ostaviti sa strane.

2. Pileći file odrezati na šnicle. Svaku šniclu začiniti Vegetom i biberom.

3. Ispržiti ih na umjerenoj temperaturi dok ne porumene s obje strane.

4. Šampinjone očistiti i uzduž narezati.

5. Na vrućem ulju pržiti šampinjone pet minuta, pa im dodati vrhnje za kuhanje. Posoliti i pobiberiti po želji i pržiti još dvije minute.

6. Tijesto izvaditi na pobrašnjenu podlogu i premijesiti ga da bude lijepo i glatko.

7. Tijesto podijeliti na pet jednakih loptica.

8. Svaku lopticu ravući oklagijom.

9. Na svaki krug staviti šniclu, pa na šnicle rasporediti umak od šampinjona.

10. Po umaku narendati sir.

11. Tijesto lijepo preklopiti i pritisnuti viljuškom sa strane.

12. Premazati umućenim jajetom i posuti sezamom.

13. Peći na 200 stepeni, 20 minuta.

Posluživanje
Poslužiti uz pomfrit i zelenu salatu.

Izvor: coolinarika.com