Pages

Lepezasta pileća prsa

Vise ideja nego recept ,kako napraviti fina i socna pecena pileca prsa na kosti.

SASTOJCI
600g pilećih prsa na kosti bez kože
1 crvena paprika



Preljev:
1žlica majoneze light
1žlica kečapa
1 žlica grčkog jogurta/kiselo vrhnje 12%
1/2žličice suhog timijana/origano
1 sitno nasjeckani cesnjak/protisnuti /1/2žličice suhog češnjaka
sol,papar



PRIPREMA
1. Cesto cete naci pileca prsa na kosti, na akciji no,svih ih obicno odvoje od kosti i korste kao filete ili za juhu .
Ovo je nacin da ih napravite stvarnom gurmanskom poslasticom ,da budu mekana i socna i da se ne sramite ervirati ih jfinije pecenje za goste.
Prsa su fina,mekana i socna i kad se ohlade ja sam svoje ostake od stavila sutra dan u sendvic sa salatom ,jako su fina.

2. Operite i osusite prs.Narezite ih na 5-6 jesta ukosos da napravite depice.Operite i narezite papriku na trak.U svaki depic stavite komad paprike.
Zagrijte pecnicu na 200C.

3. U zdjelici pomjesajte sastojke za premaz.
Premazite bogato prsa.Ostavite malo premaza za kasnije.
Stavite prsa u dublju posudu za pecenje ,stavite foliju i poklopac ako imate.Ostavite da se peku 30 min.
Nakon 30min.smanjite temperaturu na 180C.Odklopite piletinu ,premazite je sa ostakom preljevea nastavite peci jos 15.Min.

4. Gotova ,fino zapecena prsa izvadite iz pecnice ,Pokrijte siroko folijom i ostavite deset minuta prije rezanja da se odmore.

5. Prsa narezite na siroke fete.Prelijte ih umakom /sokom iz protvana.Servirajte toplo uz fkuhano povrce ,krumpir i slicno.

6. Umjesto kecapa premazana sa ajvarom,jos finija varijacija!!!

Izvor: coolinarika.com