Pages

Filovana pogaca

Divna pogaca obogacena filom od sira ...

SASTOJCI
450g brasna
125ml mljeka (toplog)
125ml vode
1 kocka kvasca (svjezeg) / pola kocke ili suhog kvasca 14g
1 mala kasicica secera
1 mala kasicica sol
80ml ulja



FIL:
100g kravljeg sira i kasiku pavlake
1 jaje

I JOS :
1 zumance za premazivanje ,susam i curokot za posipanje



PRIPREMA
1. Pripremiti kvasac sa mlakim mljekom ,secerom i malo brasna ,kad nadodje kvasac sipati i ostale sastojke pa umjesiti tjesto i ostavit da odmara dok se ne podupla .

2. Nadoslo tjesto podjeliti na 4 loptice ...
Svaku loptu pobrasniti i razvlaciti oklagijom po duzini ,pripremiti fil od sira i jaja pa filovati jufkicu i omotati je u rolicu .

3. Po dvije rolice prepletite .

4. I u podmazanom kalupu(26cm)  savijati u krug pripremljene rolice .

5. Ostaviti pogacu da odmara 20 min.
Pred pecenje premazati zumancetom i posuti susamom i curokotom .

6. Peci je u zagrejanoj rerni na 200°
dok dobije finu tamno- zlatnu boju.

Izvor: coolinarika.com