SUŠENJE PARADAJZA NA SUNCU…POŽURITE DOK TRAJU OVE VRUĆINE


Rajčicama ukloniti peteljke, oprati, obrisati, manje narezati na polovice, a veće na četvrtine ili šestine itd…

Poslagati na plitke tacne, tepsije, bilo što, tako da se ne dodiruju. Posoliti ih i staviti na osunčano mjesto dok god ne budu dovoljno suhe, bez vlage. Sušenje može trajati nekoliko dana, ovisno o količini i jačini sunca. Može ih se pospremiti u papirnatu vrećicu, a može ih se i zaliti maslinovim uljem, pa dodati začine koje god poželite, ovisno o tome za koje jelo ćete ih upotrijebiti (bosiljak, origano, češnjak, papar…).


Ja sam svoje rajčice jučer ubrala, jutros narezala i poslagala na tacne i sad se suše na jakom suncu, na mom balkonu.

Ako nemate uvjeta za sušenje na otvorenom, tada se poslužite pećnicom. Sušite na 100°C oko 5-6 sati. Ako je temperatura manja, suši se duže. Odlično je ako imate ventilator u pećnici. Uglavnom, nakon prve ture znati ćete sve i dalje radite po svom guštu i potrebama.


Evo kako izgledaju drugi dan sušenja. Pošto su se stisnule, a bile su na tri tacne, prebacila sam sve na dvije tacne. Jako pomaže i to što su tacne crne boje, pa se razvija veća temperatura, ali sunce može biti tako jako da odozdo izgore i pocrne, zato treba pripaziti. Preko noći su bile u stanu, pa je vlaga probila na površinu, ali su već nakon 10 minuta na suncu ponovo bile izvana suhe i proces sušenja se dalje normalno nastavlja. Mislim da će sutra biti gotove:

Jedva čekam da iza ove rečenice stavim sliku osušenih, začinjenih i zalivenih maslinovim uljem…. mljac
I….. evo ih!!!! U maslinovom ulju, uz dodatak malo šarenog papra (svježe mljevenog), češnjaka i bosiljka.