Desert pita od sira


SASTOJCI
Prhko tijesto
36 dkg brašna
10 dkg šećera
mrvicu soli
korica od pola limete (limuna)
20 dkg margarina
2 žutanjka
kiselo vrhnje ili jogurt po potrebi žlica da se da lijepo umjesiti tijesto
1 prašak za pecivo



Nadjev od sira
50 dkg svježeg kravljeg sira
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka (snijeg)
naribana korica pola limete(limuna)
3 žlice brašna
po želji voće-aronije,borovnice ,maline(ljetna verzija)
po želji suho voće -brusnice,grožđice(zimska verzija)
šećer u prahu Dolcela



PRIPREMA
1. Ovu pitu sam radila u kasnu večer,i nisam slikala korake.Znam da znate umijesiti i razvaljati prhko tijesto tako da ćete me razumjeti.Dakle od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto,stavite ga umotanog u foliju u hladnjak.Nekih 10 minuta.Ja sam imala manjak margarina pa sam dodala žlicu masti .Dakle nekih 15 dkg margarina i žlica masti.I nije ništa zasmetalo .

2. Tepsiju namastite i pobrašnite.Veličina je ona srednja tepsija za pite,zaboravila sam mjere,nekih 40puta 24.Upalite pećnicu na 170C.

3. Umutite bjelanjke s šećerom,koricom limete,pinkom soli,vanilin šećerom,mekim kravljim sirom i brašnom.Ja sam koristila domaći sir i krem sir.Jer ovog domaćeg nisam imala dovoljno(Eto,važna je upornost,kad sveg ponestane).Važno je samo da sir nije prekiseo i premokar.Na kraju sam umješala aronije.Aronije,zato jer im je sezona,zato jer mi se ne kuha pekmez od njih,zato jer su svježe-tak,tak okusa.Napomena,ako i vi imate aronija i ne radi vam se ništa po ovom vremenu,zamrznite ih ,kad prođe ovo vrelo vrijeme,lako ih iskoristite jer smrznute postaju bolje..manje trpke itd..

4. Tijesto podijelite na pola,razvaljajte prvi dio,prenesite ga u tepsiju,stavite nadjev od sira,razvaljajte drugi dio tjesta prenesite u tepsiju.Tu gornju koru izbockajte vilicom i pecite 40 minuta.Nakon toga,otvorite pećnicu,ugasite je..i neka pita stoji još kojih 15 minuta u toplom.Onda je izvadite i nek se hladi.U hladnjaku ne..jer će vam tijesto biti katastrofa gnjecavo.Hladnu pitu narežite,možete bolje od mene,ja ko da sjekirom cjepam to uvijek iskerapam.Pospite štaub cukrom,ili ovak loše izmeljite kristal cukor.Kod izrade ove pite ,mi  je svega -nečega  ponestalo a opet je baš dobra ispala.Tak to oće..

Posluživanje
Poslužite je npr.uz kavu,sok,rakiju,liker,vodu,etc...ne znam ni ja ..ili ju uzmite u ruku i pojedite bez puno razmišljanja.

Izvor: coolinarika.com