Zagrebački odresci

Ne tako davno tipičan zagrebački nedjeljni ručak započeo bi domaćom juhicom, ajngemahtecom, nastavio se punjenim odreskom od teletine, uz prilog rizi-bizi, a za desert – kremšnite s čokoladom. Zagrebačke, dakako!

Sastojci
600 g telećih odrezaka
1 žlica Vegete
100 g prešane šunke (narezane na ploške)
150 g sira ementalera (narezanog na ploške)

ulje za pečenje
Za paniranje:
80 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
3 jaja
100 g krušnih mrvica
Za prilog:
220 g riže
40 g maslaca
150 g luka
200 g graška

1 žlica Vegete
Vegeta Maestro crni papar mljeveni

Priprema
1.
Narezane odreske potucite batom za meso i pospite Vegetom.
2.
Na polovicu svakog odreska stavite ploške prešane šunke i sira. Odreske preklopite, a krajeve pričvrstite čačkalicama.
3.
Ovako pripremljene odreske uvaljajte u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice.
4.
Odreske pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.
5.
Za prilog, rižu skuhajte, ali ne do kraja, i ocijedite.
6.
Na maslacu popecite nasjeckani luk, a zatim pirjajte podlijevajući vodom dok luk ne omekša.
7.
Dodajte grašak, pola količine Vegete i oko 100 ml tople vode. Kuhajte dok grašak ne omekša.
8.
Na kraju umiješajte rižu, pospite preostalom Vegetom i dodajte još 100 ml tople vode. Promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
Posluživanje
Rizi-bizi popaprite i poslužite kao prilog uz zagrebački odrezak.
Savjet

Nadjevene odreske možete dobro potući batom za meso. U tom ih slučaju ne morate pričvrstiti čačkalicama.