Pages

Danska dijeta – za 13 dana i do 20 kg manje!



Čitateljka Smiljanić Mirela poslala nam je dijetu za brzo razgrađivanje masti i oslobađanje tela od tečnosti sa kojom je izuzetno brzo skinula veći broj kilograma, a kako kaže – kilogrami su nastavili da nestaju i naredna tri meseca po završetku dijete. Danska dijeta je veoma rigorozan program i ukoliko želite da ga sprovodite ne činite na sopstvenu ruku bez prethodnih konsultacija sa stručnim licima koja se brinu za vaše zdravlje.
Kako izgleda danska dijeta?
Ovaj dijetni program može se započeti bilo koji dan u nedelji, ali se preporučuje baš nedelja. Sama dijeta traje 13 dana i poprilično je teška ali i efikasna. Njenim držanjem dolazi do velikih promena u organizmu, a efekti traju čitave 2 godine!

Nije u pitanju tradicionalna dijeta već način da se pokrene organizam da brže sagoreva masnoće i izbacuje višak tečnosti, što doprinosi da dijeta nastavi da deluje i nakon završetka ciklusa od 13 dana. Ako pratite dijetu kako treba, možete izgubiti suvišnu telesnu masnoću i to (u zavisnosti od početne težine) u rasponu od 7 pa do neverovatnih 20 kg!
Uvodne napomene

Dijetni plan se mora pratiti tačno 13 dana, ni manje ni više i kao što je napomenuto mora se pratiti kako je naznačeno – nema varanja;
Ako u toku dijete popijete npr. 1 pivo ili 1 čašu vina, žvaćete žvaku ili jedete neku drugu hranu različitu od one koje je navedena, morate dijetu odmah prekinuti jer neće biti nikakvih rezultata. Posle toga dijeta se može ponoviti tek nakon 6 meseci, ne ranije;
Ako ste pratili dijetu do kraja tj. tačno 13 dana, ne bi je trebali ponoviti u sledećih godinu dana, ali se preporučuje da je ne ponovite naredne 2 godine;
Kada ste gladni pijte vodu (najmanje 2 l);
Kafa se može zameniti čajem;
Morate koristiti šećer u kockama
Skoro svakoga dana jede se posebna salata tako da je zgodno da je pripremite za nekoliko dana unapred. Evo recepta:


SALATA
Iseći:
1 kg šargarepe
1 kg belog kupusa
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 praziluk
Za preliv:
1 dl ulja
1/2 dl jabukovog sirćeta
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice soli
Promešajte sve sastojke i prelijte preko salate. Pustite da odstoji 1 sat. Promešajte s vremena na vreme.

Salatu možete držati u plastičnoj posudi u frižideru. Može se držati sveže do 1 sedmice. Ako je za jednu osobu, onda je dovoljna i polovina gore navedene količine.

Danska dijeta – Jelovnik po danima
DAN I
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera
Ručak – 2 tvrdo kuvana jaja, spanać kuvan u vodi, 1 paradajz
Večera – 1 velika šnicla (230 g), salata
DAN II
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera
Ručak – 1 kriška šunke, 1 šolja jogurta
Večera – 1 velika šnicla, salata
DAN III
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 tvrdo kuvana jaja, 1 kriška šunke, salata
Večera – kuvani celer, 1 paradajz, 1 voćka
DAN IV
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 1 litar đusa, 1 šolja jogurta
Večera – 1 kuvano jaje, 1 izrendana šargarepa, 1 kutijica mladog sira (25g)
DAN V
Doručak – 1 velika izrendana šargarepa sa limunom
Ručak – 1 veliki komad kuvane ribe (bakalar, škarpina oko 230 g ) sa limunom i malo maslaca
Večera – 1 velika šnicla, salata, kuvani celer
DAN VI
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 velika izrendana šargarepa
Večera – 1/2 pileta na ražnju bez kožice, salata
DAN VII
Doručak – 1 šolja čaja bez šećera
Ručak – NIŠTA
Večera – 1 jagnjeći kotlet na žaru, sveže voće
DAN VIII
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 kriška šunke, salata
Večera – kuvani celer, 1 paradajz, 1 voćka
DAN IX
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera
Ručak – 1 velika kriška šunke, 1 šolja jogurta
Večera – 1 velika šnicla, salata, voćka
DAN X
Doručak – 1 šolja kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 kriška šunke, salata
Večera – kuvani celer, 1 paradajz, 1 voćka
DAN XI
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 1 litar đusa, 1 šolja jogurta
Večera – 1 kuvano jaje, 1 izrendana šsargarepa, 1 kutijica (25g) mladog sira
DAN XII
Doručak – 1 velika izrendana šargarepa sa limunom
Ručak – 1 veliki komad kuvane ribe sa limunom i malo maslaca
Večera – 1 velika šnicla, salata, kuvani celer
DAN XIII
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 tost
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 velika izrendana šargarepa
Večera – 1/2 pileta na žaru bez kožice, salata
. . .

Danska dijeta je svakako interesantan izazov ali samo uz kontrolu stručnog lica.