VIDEO....KAKO OFARBATI JAJA DUGINIM BOJAMA....



U današnje vreme postoji mnoštvo tehnika šaranja Vaskršnjih jaja. Dok se neki drže stare metoda farbanja lukovinom i travčicama, drugima se ipak više dopada jednostavniji način, poput farbanja pomoću obojenog pirinča.
Ali, ako želite da vaša Uskršnja korpa bude inovativna i očaravujaća, ofarbajte jaja u dugine boje!
Za jaja duginih boja biće vam potrebne crvena, žuta i plava prehrambena boja, stari sunđer, nekoliko špenadli, nekoliko salveta i jedna kašika ili špric.
Obarite jaja, a dok se ona kuvaju, u posudu sa malo vode sipajte nekoliko kapi crvene boje i promešajte kašikom.

Isto uradite i sa plavom i žutom.
Zatim pripremite "podlogu" za sušenje jaja - u stari sunđer zabodite nekoliko čioda ili špenadli, tako da formirate oblik jajeta.
Sada prelazimo na farbanje - uzmite vruće kuvano jaje i obrišite ga salvetom, kako bi se osušilo. Zatim umočite jaje u posudu sa crvenom bojom, pod uglom koji će vam omogućiti da ofarbate približno trećinu jajeta. Držite ga u boji minut - dva.
Izvadite, pa višak boje i vode odstranite tapkanjem na salvetu ili ubrus.
Stavite jaje na podlogu i sačekajte da se malo osuši (svega nekoliko minuta, jer se na vrućem jajetu suši brzo). Zatim, takođe delimično, spustite jaje u žutu boju.
Ponovite postupak - tapkajte jaje na salvetu da upije višak vode, pa stavite da se suši. Primetićete i narandžastu boju na mestu gde su se preklopile žuta i crvena.
Na red je došla i plava boja. Neofarbani deo jajeta zaronite u posudu sa plavom bojom, i držite 1-2 minuta. Na mestu gde se boja preklopila sa crvenom, dobićete ljubičastu, a prilikom mešanja sa žutom, pojavila se i zelena boja.

I dobili ste vaše prvo jaje duginih boja!
Prelep efekat možete da dobijete i na sledeći način, koji će vas takođe oduševiti!
U iste posude sa bojama dodajte još prehrambene boje, kako bi bile jače.



Pre farbanja, jednu ruku zaštitite rukavicom, kako se ne biste isflekali. Jaje umotajte u papirnu salvetu, pa špricem ili kašikom istiskujte boje preko salvete.
Za efekat duge, neophodno je da boje nanosite jednu ispod druge, a ne da prskate nasumično (mada biste i tako možda dobili zanimljiv efekat). Blago stiskajte jaje u šaci, pa ga ostavite da odstoji bar 10 minuta.
Skinite salvetu i dobili ste prelepo mermerno jaje duginih boja!