RECEPT IZ POZNATE SLASTIČARNE U BUDIMPEŠTI -ČOKOLADNA ČAROLIJA


SASTOJCI
Kora: (mere za jednu pečete dve ovakve)
4 kom jaja
125 gr maslaca
170 gr prah šećera
100 gr pečenih mlevenih lešnika
50 gr brašna
100 gr čokolade za kuvanje
10 gr praška za pecivo


Preliv
tegla džema od kajsije (oko 700 - 800 gr)
50 ml likera od čokolade
1 kašičica viskija
1 dl vode

Fil
800 ml slatke pavlake
400 gr tamne čokolade

Još
120 gr čokolade
4 kašike ulja
150 ml slatke pavlake


PRIPREMA
Odvojte belanca od žumanaca. Otopite čokoladu. Penasto umutite maslac i pola količine prah šećera. Otopljenu čokoladu i žumanca dodajte u umućeni maslac.
Umutite belanca sa preostalim prah šećerom u čvrst sneg. Belanca sjedinite sa masom od maslaca i čokolade.
Pomešajte lešnike, brašno i prašak za pecivo.
Lagano dodajte u prethodno umućenu masu.

Ovo su mere za jednu koru. Pečete dve ovakve. Trudite se da vam jaja budu krupnija i sveža.
Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ivice pleha u kome pečete.
Pecite u plehu prečnika 26 cm.
Kore ostavite da se ohlade, pa hladne presecite na pola da dobijete 4 kore.

Preliv
Džem od kajsije (marelice) stavite sa vodom da se lagano zagreje i mešajte dok se masa ne ujednači.
Ostavite da prohladi pa dodajte liker od čokolade i viski.

Fil
Izlomite čokoladu na sitne delove. Slatku pavlaku stavite da se zagreje, skoro da vri. Prelijte preko čokolade i mešajte lagano dok se čokolada potpno ne otopi.
Masu ostavite na hladno da se skroz stegne, tako da može lako da se filuje.

Svaku koru natopite pripremljenim prelivom pre filovanja.
Slažete kora- preliv- fil... i tako redom dok sve ne potrošite.

Od gore stavite glazuru od čokolade i ulja. Sa strane ukrasite umućnom slatkom pavlakom ili šlagom.

NAPOMENA
U korama i filu koristite tamnu čokoladu sa višim sadržajem kakaa. Za glazuru možete koristiti i mlečnu čokoladu.
Kore liče na saher tortu obogaćenu  lešnicima, a fil je ganače. Dodatak likera od čokolade daje joj poseban šmek.

Torta je prava čokoladna bomba, pa čokoljubci izvolite!

Izvor:https://www.coolinarika.com