Pages

PRAVI HIT OVOG PROLJEĆA KOLAČ KOJI OSVJEŽAVA BOLJE NEGO BILO KOJI DRUGI...



Svaki put u slasticarnici kad pojedem jedno “trilece” meni je sramota da uzmem josh hahahh,toliko volim ovaj kolac sto se gostim svaki put kod kuce:)
Evo jedan prelepi recept koji lako se pravi a josh lakshe ispari !!!

Tri leće, odnosno “Tri Mlijeka” kolač je za čije se porijeklo smatra Latino Amerika… Veoma podsjeća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama…
Ako ga niste probali, ne oklijevajte, lako se sprema, a užitak je neopisiv. Iako je tri leće prevashodno mliječni, vole ga i mnogi kojima mlijeko nije omiljena namirnica…Preporučujem ga za tople ljetnje dane, u kojima je savršeno osvježenje…Nježni spužvasti kolač natopljen hladnim mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim…
Tijesto:
Tri leće6 jaja
300 grama šećera
200 g brašna
200 g griza

Prašak za pecivo
Prstohvat soli
Preliv:

1 l slatke pavlake
500 ml mlijeka
150 grama mlijeka u prahu
Karamel preliv (300 g za domaći karamel)

Priprema
Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vanil šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom.Kad se dobije čvrsti šam, dodavati jedno po jedno žumance.
Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati,i mješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.
Dobijenu smjesu izručiti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 C oko 30 minuta, tj dok tijesto lijepo ne porumeni.
Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suvu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće.
Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmješati.
Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topli kolač preko mlijeka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mlijeka polako preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, ne sekirajte se sve će to kora upiti.
Za kraj je još premažite karamelom, pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete ga i napraviti sami po receptu za domaći karamel
Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom kremastom nezaboravnom tri laće zalogaju…
Ipak imajte na umu, koliko god lagano izgledao, mnogo kalorija je u jednom komadu…
Tri leće možete spremati i bez karamela, pa poslužiti posutog svježim voćem poput jagoda, malina, borovnica u nešto laganijem izdanju…