Pages

OVO JE PRAVA UMJETNOST: Probajte žandar baklavu nad baklavama!!! Za nju kažu oni koji su probali da je dosta bolja od klasične baklave.



Sastojci:
Jufke:
     6 dkg maslaca
     1 jaje
     brašna po potrebi,te

     masnoće za začin
fil:
     1/4 kg  slatkog kajmaka
     1/4 kg oraha
     oko 2 dcl mlijeka

Priprema:

Zamijesi se tijesto i rasuču 2 jufke. Jufke se srolaju na oklagiju ako da se naprave cijevi od tijesta i ostave sušiti preko noći. Suhe jufke se svuku sa oklagije, izrežu na komade dužine 10-12 cm, slože u zamašćenu tepsiju i peku, okrećući u tepsiji da porumene sa svake strane. Pripremi se fil od slatkog kajmaka i mljevenih oraha kuhanih u mlijeku. Pripremi se i šerbe. Kada je jufka pečena, zalije se šerbetom, ohladi, a onda filuje.