Pages

ORGINALNI RECEPT ZA NAJPOZNATIJU SVJETSKU POSLASTICU…SADA MOŽETE NAPRAVITI KOD KUĆE



Od svih mnogobrojnih recepata ovaj je top topova
SASTOJCI
4 žumanjca
100gr šećera u prahu
500gr mascarpone sira

250 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota (48 komada)
2,5 dcl kuhane jake crne kafe
malo ruma

PRIPREMA
1.
Žumanjce izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari dok se ne zgusne….oko 15-20 minuta dok se ne zgusne.Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.Posebno umutiti slatko vrhnje te i to dodati predhodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.
2.
Piškote umakati u procjeđenu crnu kafu kojoj se doda malo ruma i slagati na tacnu(pola piškota ide,dva reda po 12 komada)te na to stavimo kremu, pa opet natopljene piškote(dva reda po 12 komada) pa ostatak kreme.Sve to pospemo kakao prahom radi dekoracije..
3.

Ako pravite duplu mjeru nemojte fil zajedno mutiti za obe mjere, mutite odvojeno jer iz iskustva znam da neće krema biti čvrsta kako treba da bude.Jednom sam pravila duplu mjeru i krema mi je bila meksa.Valjda je veća količina pa se nemože dobro umutiti.Prijatno!