MODERNE TEHNIKE FARBANJA I UKRAŠAVANJA JAJA


Prema našim običajima najčešće se šaraju voskom ili boje u lukovini, ali ima još mnogo načina kako da ih dekorišete. Prenosimo vam nekoliko ideja iz specijalnog izdanja "Blic žena Uskrs" koji se već nalazi na kisocima.
Uskršnja jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak, a od maštovitosti domaćice zavisi kako će ona izgledati. Prvih nekoliko jaja ofarbajte u crveno, a najlepšem dodelite status čuvarkuće. Posle toga može da krene beskonačna igra. Kombinujte tehnike, stilove, boje…
Obarite jaje. U posebnoj posudi istopite intenzivno roze sveću. Potom, potopite jaje u vosak.
 
Ostavite ga da se malo ohladi. Zatim iglom ili čačkalicom pažljivo napišite najlepše porukice za vaše voljene.
Jaje servirajte u što jednostavniju stopicu da bi došlo do izražaja. A lala u boji jajeta učiniće trenutak još čarobnijim.
Da biste dobili ovakav uskršnji ukras, potrebni su vam grafitna olovka i flomasteri na duvanje. Obarite jaje i obojte ga zelenim flomasterom.
Kada se osuši, grafitnom olovkom nacrtajte cvetiće ili neke druge motive, a onda ih obojte flomasterima.
Ako želite da jaje sine na stolu, premažite ga bezbojnim lakom za nokte. Mada, dobro izgleda i u mat varijanti.

Pronađite restlove najlepših tkanina, a onda skrojite delove koji mogu lepo da nalegnu na jaje. Ako vam je lakše, i salvete dolaze u obzir.
Materijal prvo zalepite na jednu, pa na drugu stranu.
Ukoliko ste se odlučili za salvete, razdvojte ih po slojevima, a onda pažljivo lepite. Na kraju vam ostaje da zalepite mašnicu na vrh jajeta.
Evo dobre ideje za one koje ne vole ili ne umeju da crtaju komplikovane šare. Ofarbajte jaja u neku nežnu boju, a onda ih pametno iskombinujte s najlepšim escajgom, umetnite i poneki cvetić.
Retro je već dugo u modi. Ako niste vešti u heklanju, okrenite se improvizaciji. Pronađite parče starog heklanog stolnjaka.
Iskrojite dva dela. Prvi lepite na jednu, a drugi na drugu stranu jajeta. Na kraju milje ofarbajte flomasterima na duvanje, ima ih u gotovo svim knjižarama.
Napravite čaroliju – cvetni stolnjak, jaja u prolećnim bojama i bele tufnice… I to sve na jednom mestu.
Ofarbajte jaje bilo kojom bojom, ali da ona bude metalik. Dobra zamena za ove boje su sedefasti lakovi za nokte. I još samo da pronađete pravo postolje i da pogodite boju cvetića.