Pages

Malina snite



Sastojci:
BISKVIT:
6 bjelanjaka
5 zlica secera
4 zlice brasna

2 zlice krupice tj griza
2 dl gaziranog soka od narandze za natapanje biskvita

KREMA:
6 zumanjaka
500 ml mlijeka
5 zlica secera
5 zlica brasna
250 gr putera ili margarina
fil od malina:
500 gr malina
500 ml vode

350 gr secera- po izboru
i jos
2 vrecice slag- pjene
ili slag kreme

Priprema:
1.
Bjelanjak dobro umutiti uz postepeno dodavanje secera.
2.
U cvrsti sne lagano, bez upotrebe miksera, dodati pomijesano brasno sa grizom.
3.
Izliti u podmascen protvan srednje velicine, peci na 180 C, oko 15 min.
4.
Biskvit je gotov kada blago porumeni i ivice se odvoje od protvana.
5.
Pustiti da se ohladi, malo ga izbockati vilicom i podliti sa sokom.
6.KREMA

7.
Umutiti zumanjke sa secerom, dok masa ne posvijetli.Naizmjenicno dodavati brasno i mlijeko.
8.
Skuhati krem nad parom.
9.
Ohladiti i hladan dobro izmjesati sa umucenim puterom (margarinom).
10.



FIL OD MALINE
11.
U cijeloj navedenoj kolicini vode uspinovati secer, kao za slatko ( do pojave sitnijih mjehurica).
12.
Dodati maline i kuhati dok se ne dobije zelatinasta masa.
13.
Otprilike, fil od malina sam kuhala oko 30 min, na srednjoj temperaturi, uz povrijemeno mijesanje, a od momenta dodavanja malina.
14.
Masa se inace, tokom hladjenja, steze, sigurno necete pogrijesiti i ako vam se cini da je malo redja..
15.
NACIN REDJANJA
16.
kora
17.
krem
18.
fil od maline
19.
krem fil od maline
20.
slag
Posluživanje:
Fil od malina, prilikom kuhanja, treba da zadrzi svijetlu boju.Ukoliko se prekuha, fil malo potamni. To ne mijenja mnogo na ukusu kolaca, no se teze razmazuje.
Ukoliko niste sigurni u duzinu kuhanja, vjerujte- lako je.
Od momenta kljucanja vode sa secerom, smanjiti vatru na pola, kuhati 10-ak min, cim se “izgube ” veliki klobuci spustiti voce i kuhati jos otprilike 20 min…
Kolac se moze redjati i na nacin koji vi vise volite..mozda cijeli krem, onda fil..
Prijatno!