Ledene bombice


SASTOJCI
500 ml mleka
2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade)
2 kesice vanilin šećera
8 punih kašika šećera
200 gr maslaca ili margarina
250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha...)


za glazuru 
200 gr čokolade i 5 kašika ulja
za dekoraciju 50 gr mlečne čokolade


PRIRPEMA
U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.

Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini.
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale.

Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese).
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi.

Rashlađene bombice stavljati na viljušku, umakati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede.
Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.
-----------------------------------------------------

Prvi put sam bombice pravila sa pudingom od vanile i lešnikom i to mi je lepša varijanta.
A ovaj put sam pravila sa pudingom od čokolade, smesu podelila na dva dela, u prvi deo sam stavila rogač a u drugi  mleveni mak. Za moj ukus, bile su prilično "jake", pa bih ovu kombinaciju sledeći put pravila ipak uz dodatak oraha ili keksa, da ublaže jak ukus rogača ili maka.
Smesa je pomalo lepljiva, tako da obavezno pokvasite ruke pre oblikovanja kuglica i smesu dobro rashladite.

POSLUZIVANJE
Kuglice su veoma ukusne kada se dobro rashlade, tope se u ustima! A mogu se napraviti i ranije pa zamrznuti, i kada se izvade iz zamrzivača već za dvadesetak minuta su spremne za posluživanje :)
Od ove mere, dobije se oko 50 većih bombica, veličine kao Ferrero Rocher kuglice

Izvor:https://www.coolinarika.com